Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 24. syyskuuta 2019

Mitä voimme tehdä hyvinvointivaltion rikkoutumisen ehkäisemiseksi?

Pohdin eilisessä postauksessani kahden Hesarissa julkaistun mielipidekirjoituksen ja oman hoitohistoriani valossa, mitä kustannuspaineen vuoksi voimistuva priorisoinnin tarve voisi merkitä.
Syntyvyyden laskun vuoksi vääristyvä ikäjakauma ja valtioiden välinen verokilpailu tulee mitä ilmeisemmin rajoittamaan mahdollisuuksia hoitaa kaikkia hoitoa tarvitsevia ihmisiä.


Keramiikkateos: Elina Sorainen

Hyvinvointivaltio tuntuu toimivan tällä hetkellä erinomaisesti. Näin voi päätellä sen perusteella, että jälkimmäisen mielipiteeen laatija ja minä olemme tilanteidemme erilaisuudesta huolimatta saaneet erinomaisen hoidon. Tosin en tiedä, mitä tällä hetkellä tapahtuva priorisointi käytännössä merkitsee.

Ensimmäisen tekstin laatineiden asiantuntijoiden mukaan hyvinvointivaltio tuntuu menevän rikki.

Mitä voisimme kansalaisina tehdä priorisointitarpeen lieventämiseksi?

Ainakin meidän kannattaa harkita tarkkaan, kenelle annamme äänemme tulevissa vaaleissa. Lisäksi voimme vaikuttaa muiden ihmisten tietoisuuteen ja mielipiteisiin tilanteen korjaamisen tarpeesta.

Ongelma on iso ja yksittäisen ihmisen vaikuttamiskeinot vähäiset. Voimme kuitenkin kukin tehdä oman osuutemme yhteistyön edistämiseksi tilanteen korjaamiseksi.

Mitä sinä ehdotat?


 

Ei kommentteja: