Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 6. tammikuuta 2017

Kaihi on harmaakaihi

Söin ärjysoppaa (chilillä maustettua kaalikeittoa) tänään lounaaksi. Lisäsin vettä, mikä auttoi pikkuisen. Tein vaimolle munakasta korvaamaan keiton. Hän sai eilen vatsaoireita.

Vaimo on keittänyt riisiä ja lisännyt keittoon. Päivälliseksi syömme kaalilaatikkoa.

Opin uuden ruoanlaittoon liittävän asian, kun tein munakasta. Laitoin oliiviöljyä paistinpannuuun, mutta en levittänyt sitä. Kaadoin taikinan (ei ihan istu, mutta mikä olisi parempi sana) öljyyn, mutta se ei levinnytkään taikinan alle. Öljy jäi useaksi kummitussilmäksi taikinan sekaan.

Ajattelin, että paistaminen voisi silti sujua teflonpannussa. Ei sujunut. Taikina juuttui pian pannun pintaan. Öljyläikkien pintaan alkoi tulla kuvioita kuin lasiin pakkaskelillä.

Tapanani on antaa munakkaan pysyä pyöreänä pannulla ja kääntää sen sitten puolikuun muotoiseksi. Nyt munakkaasta tuli poimuisa kasa, mutta näytti ihan oikealta ruoalta, sellaiselta, jota voi saada hotellien aamiaisilla. Työ tekijäänsä opettaa. Öljysilmät katosivat, kun kaavin munakkaan kasaksi. Kai ne imeytyivät mukaan.

Vaimon mukaan pannumme ei olekaan teflonia vaan se on keraaminen. Öljyä on kuitenkin syytä käyttää paistohommissa.


Sain Facebookin kautta tiedon, että ylettömään veden juontiin voi kuolla, koska "Natrium menee matalaksi, siinä vastaus.". Kiitos Päivi!


Kaihi vaivaa silmiäni. Katseen tarkentamisessa on vaikeuksia. Etsin netistä tietoja. Ennen puhuttiin harmaa- ja viherkaihista. Nykyään niitä näytään kutsuttavan kaihiksi ja glaukoomaksi. Minun vaivani lienee harmaakaihia eli nykyään kaihia.

Muistan kuin olin kauan sitten myyntikäynnillä, ja keskustelukumppanini oli varmaan ruotsinkielinen. Joku kävi juttelemassa hänen kanssaan. Jollakin oli kai todettu viherkaihi. He puhuivat suomea, mutta eivät tainneet muistaa, mikä viherkaihi on suomeksi. He käyttivät ruotsin lomassa sanaa grön starr.

Kun tämä joku oli lähtenyt, kumppanini kysyi minulta, mitä grön starr on suomeksi. Arvasin vastauksen ja osasin neuvoa häntä. En minä ruotsinkielistä viherkaihia ennestään tainnut tietää.

Muisti ei ole luotettava apu. Jopa jonkin asian palauttaminen mieleen kuulemma muuttaa muistoa. Saattoihan tuossa tuo joku käyttää viherkaihia, mutta naapurini ehti unohtaa sen. Muistissani on tuo ensimmäinen versio, mutta en ole varma. Muuttuukohan muisto nyt, kun muistelen.


Kaihini johtuu kortisonista. Hoito jatkuu, mutta käydessäni apteekissa, kuulin, että resepti ei ole voimassa. Soitin tänään hemapolin sairaanhoitajapäivystykseen, mutta en saanut ketään langanpäähän. Nauha toisteli, että olen ensimmäisenä jonossa. Soitin vaihteeseen ja kuulin, että loppiaisena ei vastata. Asiakaspalvelija arveli, ettei polilla ole muuta nauhaa loppiaista varten. Hän kysyi, onko minulle annettu ohjetta tällaisiin tilanteisiin, esimerkiksi ottaa yhteyden päivystykseen. Sitten hän mainitsi osastoista. Pyysin 7A:lle ja tuttu hoitaja vastasi. Hän lupasi pyytää lääkäriä kirjoittamaan minulle reseptin, joka on iltapäivällä voimassa, jos soittoa ei kuulu. Kello tulee puoli kuusi, eikä soittoa ole kuulunut.

En viitsi lähteä Manskulle hakemaan näköä huonontavaa, mutta käänteishyljintää torjuvaa lääkettä. Kanta-apteekkimme ei luultavasti ole auki. Saattoipa dosetissa ollakin vielä annos tällä päivälle. Vaimoni on täyttänyt "dosentin" ja minä kaadoin pillerisatsin aamulla kurkkuuni.


Hyvää loppiaisen jatkoa kaikille!


Jos haluat lukea loppiaishistoriasta (ja olet Facebookissa), voit lukea vaimoni kirjoittaman artikkelin aiheesta täältä. Juttu on minun seinälläni. Tilini on avoin, joten pääset lukemaan sen, vaikka et olisikaan FB-kaverini.


Ei kun syömmekin kaalilaatikkoa vasta huomenna. Tänään tulee vieraita, ja vaimo laittaa muuta tarjolle.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vinkki paistamiseen: oliiviöljyä paremmin paistamiseen passaa rypsiöljy, mutta jos ei pidä sen mausta ja hajusta, niin kannattaa kokeilla valmiita pullotettuja voi-kasvisöljy-sekoituksia! Kauneimman pinnan saa ihan rehellisellä voilla! T:Yx kotikokki.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos vinkeistä Yx kotikokki. Jospa nämä taitoni vähän kerrallaan karttuvat.