Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Raeste, von Münchhausen ja de Montaigne

Jotkut ammattinimikkeet kuulostavat hauskan vanhanaikaisilta. Yksi sellaisista on linnanvouti. Luulen ettei Suomessa ole kuin yksi tällaisella nimikkeellä toimiva henkilö. Hän on tasavallan presidentin kanslian talous- ja henkilöstöjohtaja. Hän vastaa myös kiinteistöistä, joissa presidentti puolisoineen majailee. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa Anne Puonti.

Yksi nykyisen linnanvoudin edeltäjistä oli Arimo Raeste, joka kuuluu olleen värikäs persoona. Näin voi päätellä jo hänen kirjoittamansa muistelmateoksen nimestä "Paroni von Raesteen ihmeelliset seikkailut", joka viittaa selvästi tunnettuun teokseen "Paroni von Münchhausenin seikkailut". Viimeksi mainitussa kerrotaan esimerkiksi paronin pelastautuneen suosta nostamalla itseään tukasta.

Mielikuvissani paroni von Münchhausen oli fiktiivinen hahmo, mutta hän onkin oikeasti ollut olemassa. Tämä vapaaherra kuuluu liioitelleen sotamuistojaan. Kirjan kuitenkin kirjoitti Rudolf Raspe. Se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1795 ja sen nimenä oli Baron Munchausen's Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia. Mukaan on lisätty muitakin tarinoita kuin Münchhausenilta kuultuja. Vapaaherra ei oikein tykännyt hyvää tällaisen kirjan julkaisemisesta. 

On olemassa psyykkinen sairaus, joka on nimetty vapaaherramme mukaan. Siitä kärsivät teeskentelevät jonkin sairauden oireita ja toivovat saavansa hoitoa. Sitä kutsutaan Münchhausenin oireyhtymäksi.

Palataan Arimo Raesteen. Hän kertoo kirjassaan pitäneensä pitkään yöpöydällään Michel de Montaignen teosta "Esseitä". Tämä ranskalainen lienee teoksen nimenä olevan kirjallisuuslajin isä. Montaigne pohdiskelee monenlaisia elämänilmiöitä.

Minulla on lainassa Esseiden ensimmäinen osa. Siinä on aiheina muun muassa suru, joutilaisuus, mielenlujuus, pelkuruus, lasten kasvatus ja yksinäisyys.

Kerroin toissailtaisessa novelli-illassamme Raesteesta ja Montaignesta. Seuraavalla kerralla luetaan jälkimmäisen esseistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se vain niin on, olet oikeassa Heebe, aivan oikein, että Suomessa on vain yksi (1) Linnanvouti: Anne Puonti (Anne ollut linnanvoutina jo useita-useita vuosia).

Olen tavannut hänet useaan kertaan, olemme juoneet yhdessä useat kahvit "Leijonakupeista" Tasavallan Presidentin Linnassa kun olemme käyneet yhteisiä palavereita vuosien saatossa.

On ollut mukava päättää kahvittelut aina siihen kun saa pyyhkiä suupielet leijona-kuvion omaavaan pyyheliinaan :)

Anne on oikein ihastuttava ihminen ja oikea ihminen oikeassa paikassa :)

Heikki Honkala kirjoitti...

Vau! Olisipa mukava päästä juomaan kahvia leijonakupeista.