Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 7. heinäkuuta 2017

Neuvottelukuvioita

On hämmästyttävää, kuinka paljon saamiemme tarjousten hinnat vaihtelevat. Sisällöt toki poikkeavat hieman toisistaan, mutta se ei ratkaisevasti selitä hintaeroja.



Tarjoavan organisaation koko vaikuttaa luonnollisesti hintaan. Hallinto maksaa. Kuitenkin pienetkin yritykset tuntuvat voivan antaa kalliita tarjouksia.

Olen arvellut, että jotkut saattavat olla niin nopeita työssään, että he voivat siksi toteuttaa urakan huomattavan edullisella hinnalla. Ehkä he myös varmistavat näin, että heillä on jatkuvasti työtä.



Kuvittelen, että jotkut antavat runsaasti korkeahintaisia tarjouksia ja laskevat, että osa niistä tulee hyväksytyksi. Sen taas, joka hinnoittelee edullisesti, tarvitsee käyttää vähemmän aikaa työmailla käymiseen ja tarjousten tekemiseen.



En osaa sanoa, kuinka hyvin hinnat selittävät mahdollisia laatueroja. Mahdollisesti ei kovin hyvin. Valitsemamme maalari teki ylivoimaisen tarjouksen. Silti hän sai erittäin suopean arvion työstään, kun tiedustelin erään yrityksen edustajalta, joka käyttää hänen palvelujaan.

Se laatoittaja, jonka olemme valitsemassa, teki huomattavan edullisen tarjouksen verrattuna pariin muuhun. Pyysin häneltä referenssejä. Hän antoi erään äsken hänellä työtä teettäneen yksityishenkilön yhteystiedot. Soitin, mutta lausunto oli niin turkulainen, etten osannut tulkita. Syy selvisi myöhemmin, kun juttelin tarjoajan kanssa. Lausuja oli yllättynyt soitostani ja ja sitten kehottanut tarjoajaa olemaan antamatta hänen yhteystietojaan.

Kävi ilmi että laatoittaja tekee töitä rakennusyrityksille, mikä on hyvä merkki. Soitin yhdelle ja vakuutuin siitä, että kaveri kannattaa valita.

Laatoittaja tekee tarvittaessa myös lattiasennukset, mutta voimme myös ottaa toisen, jos joku pääsee nopeammin laittamaan korkkilaminaatit.

Meillä on hyvä tarjous eräältä kaverilta, joka on erikoistunut lattiatöihin. Hän sisällytti ehdotukseensa myös parkettilattiamme hionnan ja lakkauksen. Kun kysyin, voisiko hän tehdä vain osan töistä, hän vetäytyi. Kun kerroin, että voisimme harkita myös koko tarjouksen hyväksymistä, hän ei enää ollut kiinnostunut. Olin kysynyt häneltä myös, kauanko lakan täytyy antaa kuivua, mutta en saanut vastausta. Ymmärrän, että aivan pieniä urakoita ei kannata ottaa, mutta minusta tapahtunut oli hieman erikoista.


Ei kommentteja: