Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 31. elokuuta 2017

Kuka voittaa?


Olen seurannut Maj Lind -pianokilpailuja. Alkueriä katsoin hyvin vähän. Välieristä seurasin lähes kaikki. Eilen tuli puolet finaalin toisen vaiheen konserteista. Kilpailu ratkeaa tänään. Viimeinen esitys on menossa.

Kilpailun taso on käsittämättömän korkea. Miten noin monet nuoret ihmiset voivat soittaa niin hyvin.

Oli yllättävää, että välierissä todella hyvin soittaneet Daria Parkhomenko ja Yedam Kim putosivat.

Hannu Alasaarela soitti viimeisenä numeronaan Prokofjevin toisen pianokonserton. Teos on hyvin kiinnostava. Se poikkeaa kovasti tyyliltään viidestä muusta. Se ei ole samalla tavoin "kaunis" kuin muut. Alasaarela soitti teoksen hyvin taitavasti ja oli selvästi omillaan Prokofjevin seurassa. Hän saattaa hyötyä poikkeavasta valinnastaan.
 
Uusiseelantilainen Jun Boyterey-Ishidohallitsi suvereenisti valitsemansa Brahmsin toisen pianokonserton. Minun korviini esitys kuulosti täydelliseltä.

Eteläkorealainen So Hyang In on minun suosikkini, mutta hän ei voita. Hän teki kuulemma virheitä. Minusta hän soitti Rahmaninovin kolmannen pianokonserton uskomattoman kuulaasti. Ihan kuin hän olisi saanut aina tiettyä kosketinta painamalla kauniimman äänen kuin muut. Hämmästelin hänen kykyään varioida volyymia.

Amerikkalaisen MacKenzie Melemedin soitto kuulosti välierissä välillä rymistelyltä. Hän kuulostaa olevan ennakkosuosikki. Hän soittaa oudon kärsivän näköisenä. Beethovenin kolmannen pianokonserton hän soitti erinomaisesti.

Eteläkorealainen Jiyoung Kim soitti Rahmaninovin toisen pianokonserton äärettömän antaumuksellisesti ja eläytyen.

Hyo-Eun Park siirtyy kohta Brahmsin toisen pianokonserton viimeiseen osaan. Hän on uskomattoman hyvä. Soittaa pienillä käsillään suvereenin napakasti.

Finalistit ovat venyneet uskomattomasti viimeisessä vaiheessa. Ehkä he osaavat jo rentoutua, kun tietävät olevansa kuuden parhaan joukossa.

Mietin, kuinka paljon soittajan eläytyminen vaikuttaa arvosteluun.

Miten näitä muka voi panna paremmuusjärjestykseen?

Tulokset kuullaan vielä tänä iltana.


Ei kommentteja: