Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 28. joulukuuta 2017

Vanhus?

Kun oikaisen mutkia, voin todeta, ettei kukaan halua tunnustautua vanhaksi.

Voidaanko siis vanhuuden käsite poistaa käytöstä? Tuskinpa vain. 80-vuotias pappa on viisivuotiaalle vanha, vaikka kuinka kasvattaisi poninhäntää ja kulkisi farkkupuvussa.

Wikipedia kuvaa vanhuutta näin:

Vanhuus on keski-ikää seuraava viimeinen ikäkausi ennen kuolemaa. Se on ajanjakso, jolloin ruumilliset ja henkiset voimat heikkenevät ja solut rappeutuvat vanhenemisen myötä.

Länsimaissa naiset kuolevat vanhuuteen keskimäärin 80–85 vuoden iässä, ja miehet yleisimmin 75–80-vuotiaana. Saman suvun naiset elävät yleensä noin 7–10 vuotta saman suvun miehiä pidempään, joten naiset ovat biologisesti pitkäikäisempiä kuin miehet. 

Wikipedian määrittely ei kerro minulle, olenko keski-ikäinen vai vanha. Olen kuitenkin vanhuuseläkkeellä. Eläkepykälien mukaan lienen siis vanhus. Vai olenko mahdollisesti vanha, mutta en vielä vanhus?

En pysty peittelemään ikääntymistäni, koska olen kankea ja ryppyjä on jo ilmaantunut. Babyface on minulle tuttu epiteetti, mutta tilanne tuntuu korjaantuvan.

Eri elämänvaiheisiin liittyy erilaisia tyyppitapahtumia kuten kouluttautuminen, avioituminen, oman asunnon hankkiminen yms. Mikä on vanhuuden tyyppitapahtuma? Jos vanhuus on kuolemaa edeltävä jakso, tyypillistä on rappeutuminen.

Onko jotakin muuta?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vanhus sana on osittain harhaanjohtava. Ikää voi olla ihmisellä vaikka 100vuotta, mutta henkisesti yhtä vierä kuin 30 vuotias. Vaikka fyysinen sairaus saattaa olla vaikea ja ikinuori ihminen tarvitsee paljon apua kotona asuessaankin. sitä apua kodin hoitamiseen pitää yhteiskunna järjestää myös köyhille ja pienellä eläkkeellä kitkuttelevllie riittävästi. Vaikka ikinuori pytyykin itse syömään ja pukemaan ja jopa peseytymään ihan itse, niin kodin hoitamiseen ei pyty ja siihen pitää saada ammattilinen joka osaa tehdä kaikki kodin työt. Kotihoito korvattiin sanalla kodinhoitaja ja tuo jälkimmäinen ammattikunta lopetetiin kokonaan. Sellaista saa vain ostopalveluna ja sitä eivät kunnat järjästä kaikille tarvitseville. Päinvastoin vähennetään avustajien tuntimääriä ja Kela lopettaa hoitotuen samoiaalla perusteilla. Ikinuori ihminen jää yksin haparoimaan kotinsa hoitamista, ruoanlaittoa, siivousta, vaatehuoltoa jne. koska ei itsellä ole varaa ostaa noita palveluja. Kyseessä on heitteille jättö. Näämä ikinuoret, kun eivät tuota yhteiskunnalle mitään, syövät ja suvat ja vaativat vielä toisilta apua. Kuitenkin, jos päättäjät haluaisi, niin järjestämällä kaikille tarvitseville tarvittavan hoidon niin osa työttömistä työllistyisi, maksaisi veroja ja tietysti ne ikinuoret joilla on varaa ostaa itse tarvittavat palvelut työllistävät jo nyt apua kotiin. Tuo vnha ammattikunta KODINHOITAJAT olisi syytä palauttaa takaisin ja auttaa apua tarvitsevia niin vanhuksia kuin lapsiperheitäkin.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kodinhoitajat olivat iso apu meillekin, kun lapsemme olivat pieniä.