Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 23. lokakuuta 2018

Stoalaista maalaamista

Myöhemmän ajan roomalaiset stoalaiset kehottivat elämään sopusoinnussa todellisuuden kanssa. Sellaisiin asioihin, joihin ei voi vaikuttaa, kannattaa mukautua.

Tuo ohje sopii minulle hyvin. Sille, että syöpä on vienyt merkittävän osan voimistani, en voi mitään. Ei kannata potkia tutkainta vastaan.

Asian voi myös kääntää toisin päin. Ei kannata murehtia sitä, että voimat eivät riitä kaikkeen, mitä haluaisi tehdä vaan keskittyä siihen, mihin voimat riittävät.

Olen opiskellut hieman kieliä viime aikoina. Olen kuitenkin huomannut, että asiat tarttuvat kovin huonosti päähäni. Kielien harrastaminen on varmaan hyväksi aivoille, vaikka tulokset eivät olisikaan kovin kummoisia. Voihan tuota jatkaa, mutta ilman paineita.

Olen alkanut taas maalata. Vesivärien käyttäminen sopii hyvin tilanteeseeni. Välineet voivat olla jatkuvasti esillä. Homman voi aloittaa ja lopettaa milloin vain.

Voin vetää muutaman väriläiskän ja mennä sitten sänkyyn huilaamaan. Kohta voin palata katsomaan, miltä työ näyttää, kun värit ovat hieman kuivuneet. Voin jatkaa työtä, kunnes tunnen taas tarvitsevani lepoa. Muistin vanhenemisestakaan ei ole niin haittaa.

Hyvä näinkin.

Ei kommentteja: