Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 2. lokakuuta 2018

Yksi- vai kaksipiippuinen?

Suomessa ollaan säätämässä tiedustelulakia. Asia tullaan mahdollisesti hoitamaan kiireellisenä.

Kuulin tänään radiosta, että suunniteltu laki sallisi epäillyn seuraamisen, hänen työtilansa penkomisen ja hänen haastattelemisen väärän henkilöllisyyden suojassa. Ehtaa dekkaritavaraa nuo.

On epämiellyttävää ajatella, että viranomaiset valvoisivat minua tietämättäni, varsinkin kun minulla on jonkinlainen käsitys siitä, miten salainen poliisi toimii diktatuureissa. Onneksi tässä ei ole kyse sellaisesta. Suomi on demokraattinen maa. Täällä voivat korkea-arvoiset poliisitkin joutua syytteeseen, kuten olemme saaneet todeta.

Kun jokin valtiollinen uudistu halutaan toteuttaa kiireellisenä, voi toivoa, ettei sitä tehtäisi asiaa kunnolla harkitsematta. Ei voi välttyä ajatukselta, että tähän hankkeeseen on olemassa jokin todella hyvä syy.

Yksityisyyden suoja on niin arvokas asia, että sitä on syytä suojella tiukasti.

Onneksi alussa mainitsemiini toimenpiteisiin saisi ryhtyä vain, jos maan turvallisuus on vakavasti uhattuna. Jos en ala puuhata vallankumousta tai vehkeillä ulkovaltojen tiedustelupalvelujen kanssa, saan elää edelleen kaikessa rauhassa. Jos puuhailisin outoja, mutta vaikuttaisin vaarattomalta foliohatulta, hommiini tuskin siinäkään tapauksessa kovin tiukasti puututtaisiin.

Otetaanpa asiaan vielä toinen näkökulma. Tunnenko itseni vapaaksi, jos kotimaani demokraattista järjestelmää voidaan yrittää järkyttää ilman, että viranomaisilla on mahdollisuus puuttua asiaan riittävän ajoissa? Tuskin minun tarvitsee edes vastata.

Ulkovaltojen on myös hyvä tiedostaa, että maailman onnellisimman maan asukkaat eivät ole sinisilmäisiä. Lakihanke ja äskeinen suuroperaatio ovat samassa linjassa.

Pitäisikö asiasta järjestää kansanäänestys? Mielestäni ei tarvitse. Tämä on juuri sellainen asia, jonka käsittelemiseen olemme kansanedustajamme valinneet. He ovat meitä paremmin perillä asioista ja haluavat varmaan hoitaa huolella näin tärkeän hankkeen.

On ajateltu yhtä viranomaista valvomaan poliisin toimia uuden lain kehyksessä. En ole varma, riittääkö yksi. Yksityisyyden suoja on vakava asia.

Hanke on kaksipiippuinen, mutta onneksi toinen piippu on toista huomattavasti pienempi.






Ei kommentteja: