Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 18. lokakuuta 2018

Syöpä ja uskomushoidot

MOT:n Salvaa syöpälääkkeeksi -ohjelmassa käsiteltiin uskomuslääkinnän käyttöä syöpähoidossa.

Ohjelmassa kerrottiin potilaista, jotka ovat kieltäytyneet ainakin osasta lääketieteellisiä hoitoja ja henkilöistä, jotka edustavat uskomushoitoja tavalla tai toisella.

Minua kaksi syöpää kokeneena esitetyt tarinat puistattavat. Joku sanoi vakavalla naamalla, että potilaan pitää itse ottaa vastuu sairauksistaan. Hänen tapauksessaan se tarkoitti uskomushoitojen käyttöä. Miten joku voi ajatella ajatella noin?

Minä luotin lääketieteellisiin hoitoihin. Olisin ollut aivan avuton ilman hyvin toimivaa erikoissairaanhoitoa. Tunsin olevani hyvissä käsissä. Miten olisin voinut turvautua huhupuheissa kehuttuihin ihmekonsteihin?

Minua kehotettiin olemaan käyttämättä niin sanottuja vaihtoehtohoitoja, koska niillä voi olla ennakoimattomia yhteisvaikutuksia lääketieteellisten hoitojen kanssa. Minusta tämä oli erittäin perusteltua ja uskoin siihen. Olen vielä hengissä.

Ohjelmassa haastateltiin lääkäri Antti Heikkilää, joka viittasi lääkeyhtiöiden bisnes-intresseihin. Niitä epäilemättä on, mutta en usko mihinkään suureen salaliittoon. Miten voisi harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa myymällä tehottomia tuotteita, joiden käyttö tapahtuu koulutettujen lääkäreiden ohjauksessa?

Ohjelmassa kahdessa anonyymeinä esitellyistä tapauksista, joissa oli turvauduttu uskomushoitoihin, kummassakin potilas oli sijoittanut asiaan 20.000 euroa. Miten lienee tarjoajien taloudellisten intressien laita? En tiedä, laskettiinko mukaan matkakustannuksia. Ainakin yksi oli tehnyt pitkän matkan hoitoja saamaan.

Jos jokin uskomushoidoissa käytetty aine osoittaa toimimisen merkkejä, totta kai sitä kannattaa tutkia tieteellisin menetelmin ellei kyse ole pelkistä huhupuheista tai itsestään selvistä uskomuskonsteista. Kun leukemian hoitoon etsittiin aikoinaan toimivia hoitoja, kokeiltiin melkein mitä tahansa, kunnes alkoi tulla tuloksia. Voihan potentiaalisia ideoita löytyä vaikka kansanperinteestä.

Ymmärrän toki potilaiden epätoivon, jos lääkärit nostavat kätensä pystyyn. On ymmärrettävää etsiä apua mistä tahansa. On julmaa, jos tällaisissa tapauksissa potilaita petetään, tietysti muissakin.

Minä olen etuoikeutettu, koska saamani hoidot ovat toimineet.

Ei kommentteja: