Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 30. marraskuuta 2018

Olemmeko skandinaaveja?

Kun olin aikoinaan noin puoli vuotta Kreikassa, useimmat satunnaiset keskustelukumppanit yhdistivät kotimaani Skandinaviaan. Lähelle nuo arviot osuivatkin. Joku sentään oli perillä suomalaisugrilaisista kielistä.

Jos ollaan tarkkoja, Suomi ei kuulu Skandinaviaan vaan Fennos-Skandiaan, mutta tätä ilmausta taitavat käyttää vain säätieteilijät. Norjalaiset, ruotsalaiset, tanskalaiset ja suomalaiset asuvat samalla suurella niemimaalla, joka kytkeytyy mantereeseen Venäjän kautta. Tällä alueella asuu myös osa itänaapureistamme.

Skandinavia viittaa joko niihin alueisiin, joissa puhutaan skandinaavisia kieliä, tai Skandinavian niemimaata. Jälkimmäinen tulkinta sisältää tarkkaan ottaen myös ainakin osan Suomen käsivartta. Jos saivarrellaan, Tanska ei kuulu joukkoon.

Nimitys Pohjoismaat liittää Islannin, Norjan, Ruotsin, Tanskan ja Suomen kätevästi yhdeksi joukoksi.  Mukaan kuuluvat myös Färsaaret, Grönlanti, Huippuvuoret ja Jan Mayen.

Tunnen itseni täysin suomalaiseksi ja siten Suomi on minulle kotoisin paikka maailmassa. Mutta mihin kuuluu isänmaani Suomi? Tietysti Euroopan Unioniin, mutta mihin osaan sitä?

Monimutkainen kysymys. Pohjoismaat ei täysin toimi tässä yhteydessä, koska Islanti ja Norja eivät ole EU:n jäseniä. Luulen myös, etteivät Pohjoismaat, Pohjola ja Norden ole Skandinaviaan verrattuina kovin tunnettuja käsitteitä.

Käsittääkseni monet skandinaavit eivät pidä suomalaisia skandinaaveina, mikä onkin luonnollista. Kouluruotsin pohjalta on vaikea ponnistaa joukkoon.

Virolaiset ovat sukulaiskansaamme, mutta historiallisista syistä emme ole luontainen identifioitumispari heidän kanssaan.

Arbiksen ruotsinopettajani kertoi kuinka tärkeä Svenska dagen on hänelle. Hän ei tuntunut puhuvan mielellään englantia muiden skandinaavisia kieliä puhuvien kanssa, koska tuntee kuuluvansa näiden kanssa samaan perheeseen. Minulle jäi epäselväksi, lukeeko hän suomenkielisiä kyseiseen perheeseen. Saattaa lukeakin, ainakin jos puhumme kelvollista ruotsia.

Hän on tuonut joissakin yhteyksissä esiin, kuinka monet (ehkä kaikki) ryhmämme ulkomaalaisista opiskelijoista puhuvat indoeurooppalaista kieltä kuten hän. Suomi ei tunnetusti niihin kuulu. Osaa hän itse tietysti suomeakin.

Olen ollut hieman hämilläni. Nämä ovat hienosyisiä asioita.

Skandinaaveja me suomenkieliset emme ole. Mihin joukkoon kuulumme, riippuu kontekstista.










Ei kommentteja: