Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Kolmivuotissyöpäkontrolli

Minulla on tähän asti ollut aina sama hematologi Turun kontrollikäynneillä. Hän on epätavallinen lääkäri. Hoiti hommansa, mutta vaihtoi välillä huumorivaihteelle ja sitten takaisin. Nyt hän on vaihtanut hommia.

Tämänkertainen hematologi oli vielä erikoisempi. Mitenkähän valitsevat lääkäreitä Tyksiin? Hematologi hoki jatkuvasti kovaan ääneen sukunimeäni kuin olisi käyttänyt sitä kirosanana. Hänen huumoriansa oli ehkä vääpelimäinen rooli. Hänkin turvautui kuitenkiin asiallisuuteen, kun puhuttiin tärkeistä aiheista.

Kysyin olenko jo kuivilla. En ole. Sairaus voi yhä uusiutua. Sen lisäksi minulla on kohonnut alttius muihin syöpiin, sydänsairauksiin, aivohalvaukseen ja varmaan vaikka mihin, kun fysiikka on ollut välillä vain juuri ja juuri toiminnassa. Kuulosti siltä, että kun on ollut leukemia sekundäärisenä syöpänä, ennustetta ei juuri ole ollutkaan.

Veri- ja puhalluskokeen tulokset olivat kuitenkin hyvät. Lääkitystä hieman säädettiin. Syksyllä ei oteta edes verikoetta. Seuraava kontrolli on puolen vuoden kuluttua.

Oli hyvä, että purukalustoni tuli puheeksi. Hän totesi, että hampaani ovat huonossa jamassa, mikä johtuu saaduista hoidoista. Hän päätti ottaa hampaani Tyksiin hoidettaviksi, mikä on hyvä juttu. Olen käynyt korjauttamassa pari murtumaa kaupungin hammashoidossa ja ihan hyvin on toiminut, mutta Tyksissä ne voidaan hoitaa kokonaisvaltaisesti ottaen huomioon sairaustaustani. Ennen syöpiä minulla on ollut lujat hampaat.

Elossa siis olen ja käsittämättömän hyvin menee, mutta laina-ajalla olen edelleen. Aion kuitenkin suhtautua kuin elämää olisi vielä reilusti jäljellä, koska muutoin toimii kuin kädestä suuhun, eikä se sovi mielelleni.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että mies on kunnossa kovien hoitojen jäljiltä. Ei ole ollut merkkejä kortisonin aiheuttamasta nivelten kulumisesta? Sitähän pidetään siirteen saaneilla melko tavallisena.

Tautisen seuralainen kirjoitti...

Pitkästä aikaa blogissasi vierailulla. Ihana kuulla että voit hyvin. Kaikkiea hyvää elämääsi. ❤️

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, ihmeen hyvin voin. Jaksan jopa hieman juosta ulkoillessani. Nivelet tuntuntuvat olevan ihan kohtuullisessa kunnossa. Nuoruuden kimmoisuus kropassa toki on mennyt. Kaikkea hyvää teille molemmille!