Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 29. kesäkuuta 2019

Kun hätä on suurin, on apukin lähellä



Otsikon sanonta on puhdasta magiaa. Suuressa hädässä varmasti etsitään kaikki mahdolliset keinot ja apu  voi löytyäkin, mutta itse hädän suuruus tuskin automaattisesti laukaisee mitään pelastavaa taikatemppua. Sanonta kuitenkin tuli tänään mieleen.

Olimme eilen suviseurakentälla Muhoksella. Ajovalot olivat unohtuneet päälle. Virta tietysti loppui.

Apua ei tarvinnut kaukaa hakea. Naapurista löytyi kaapeli, auto, osaamista ja paljon auttavaa mieltä. Nyt tiedän, missä Mersu-vaarissamme on akku. Etsin edestä ja takaa, mutta se oli pelkääjän puolen jalkatilan alla.

Auto saatiin käyntiin ja lähdimme ajamaan kohti Oulua, jossa majailemme vaimoni serkun luona.

Heti alkumatkasta ilmeni, että kuskipuoleinen lasi ei mene kiinni. Veiviä ei ole näinkään vanhassa (18 v.) autossa. Toinen ongelma oli, että auto ei kulkenut viittäkymppiä kovempaa. Kulki kuitenkin. Köröttelimme kohti Oulua.

Aivan perässämme ajoi rekka, jonka kuski tyyttäsi kiukkuisesti, kun en antanut tietä poikkeamalla kohdalla olevalle pysäkille. Käänsin äkkiä pysäkille ja otin tavaksi.

Tankkasin auton varmuuden vuoksi moottori käynnissä.

Oulussa vaimo poikkesi kaupassa ostamassa tarpeita, joilla peitimme ikkunan sateen varalta. Vaimon serkku haki lautasenalusia, jotka olivat kelmua tukevampaa materiaalia.

Tänään soittelin läpi paikallisia autohuoltoja. Lauantaipäivänä oululaiset pajapuhelimet pysyivät mykkinä, mutta yksi kempeleläinen vastasi. Hän lupasi soitella oululaisille miehilleen ja palata asiaan.

Hän palasi, annoin osoitteen ja sittemmin asentaja soitti. Kun menin pihalle, isossa mersussa istui  lippalakkinen nuorimies tyttöystävänsä kanssa. Ammattimies.

Ammattimiehen sormi oli niin viritetty, että kun hän asetti sen kuskin lasinnostimen nappulalle, lasi nousi heti paikalleen. Sitten hän kytki läppärinsä autoomme ja teki jotakin säätöjä. Sitten hän kävi koeajelulla. Hetken kulutta hän palasi.

Säädöt olivat kuulemma menneet raiteiltaan, kun auto käynnistettiin apusähköllä.

Auto oli kunnossa.

10 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Onpa jännä, että säädöt menneet raiteiltaan kun auto on käynnistetty apuvirralla. Meilläkin parisen viikkoa sitten auto alkoi temppuilemaan. Vietiin se huoltoon, niin onneksi pikkuviasta oli kyse.

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, asentajan ei välttämättä tarvitse tarttua kiintoavaimiin tai muihin manuaalisiin työvälineisiin.

Liisa kirjoitti...

Ompa hyvä, että apu löytyi noin läheltä ja että ihmiset haluavat auttaa. Itse olen tuskastellut autoni huoltoon viemistä jo pitkään - kuulemma öljynsuodattimet pitäisivät saada vaihdettua. No, onneksi voi jättää tämän sitten ammattilaisten tehtäväksi, kunhan sopiva huoltopaikka löytyy.
Hienoa, että sielläkin saatiin auto lopulta kuntoon!

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Minusta se on niin outoa, kun autoja välillä korjataan niin, ettei konepeltiä tarvitse nostaa ollenkaan ylös vaikka vika ilmeisesti on jossakin siellä pellin alla.

Tuula kirjoitti...

Olipas teillä mutkia matkassa. Onneksi kuitenkin saitte lopulta auton huoltoon ja lasin kuntoon. Itselläkin on vanha auto ja aina matkaan lähtiessä hirvittää jääkö tien päälle, nytkin odottelee vuosihuoltoa tuossa pihassa.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kun Mersussa ilmenee jotakin jarruihin viittaavaa, putoaa huioounopeus viiteenkymppiin. Jos auton sammuttaa ja käynnistää uudestaan, matka alkaa taas joutua.

ada kirjoitti...

Hyvä että auto oli kunnossa, eikä tarvittu sen suurempia korjauksia. Todella nopeasti myös tuli asentaja onneksi paikalle. Meillä alkaa olla määräaikasihuolto käsillä ja etsinnässä on Toyota valtuutettu merkkihuolto. https://muuralanautohuolto.fi/

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, hyvin kävi.Kaveri lisäksi osasi hommansa. Lykkyä huoltopaikan etsintään.

Jani Virtanen kirjoitti...

Kylläpä tekniikka saattaakin laittaa asiat sekaisin! Ei ole tällaista itselle vielä käynyt mutta varmaan tulevaisuudessa tulee vastaan. Pitää laittaa muutaman hyväksi todetun autohuollon puhelinnumerot Hämeenlinnassa talteen varmuuden vuoksi.

Heikki Honkala kirjoitti...

Näinpä. Varautuminen olisi viisautta, mutta tuskin tulee tehtyä. Olisi hyvä myös tutkia, voisiko apua saada virka-ajan ulkopuolella. Oikeastaan pitäisi ennen matkoille lähtemistä varmistaa avunsaanti suunnitellulla reitillä. Voi olla, että menisi jo liian vaivalloiseksi.