Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Suuni meni suppuun

Olen vähentänyt osallistumistani ilmastonmuutoskeskusteluun, Eipäs/juupas-kinastelu kyllästyttää. Katsoin MOT:n kaksi noin 10 vuotta sitten esitettyä ilmastonmuutoskriittistä ohjelmaa ja ne saivat minut epäröimään.

Mieleeni on tullut, että näin kai ilmastonmuutoskritiikin rahoittajat odottavatkin käyvän. Olen toiminut heidän käsikirjoituksensa mukaan.

Myönnän avoimesti, että oma osaamiseni ei riitä ilmastomallien kelvollisuuden kriittiseen tarkasteluun. Luultavasti ne ei tarkkoja olekaan. Niiden ennakoima kehityksen suunta vaikuttaa kuitenkin ilmeiseltä.

Suomalaiset lustotutkijat ovat varmasti tehneet ansiokasta työtä. Ainakin osa heistä on sitä mieltä, että ilmasto pikemmin viilenee kuin lämpenee. Tämä olisi hyvin huojentava tieto. Joku tutkijoista sanoi lähettäneensä tutkimuksiaan IPCC:lle (the Intergovermental Panel of Climate Change) ja totesi, ettei niitä ole otettu huomioon. Tähän olen kuullut tai lukenut vasta-argumentin, jonka mukaan IPCC hyväksyy vain vertaisarvioituja tieteellisissä lehdissä julkaistuja artikkeleita (jos oikein muistan). Tämän perusteella tuntuu, että lustotutkimukset eivät ole tätä kynnystä vielä ylittäneet. Toivottavasti tämä tutkimus on riittävän vankasti toteutettu, että tämä kynnys ylittyy.

Kuulemme uutisia, joissa kerrotaan jäätikköjen lohkeilevan ja villien maastopalojen riehuvan USA:ssa ja muuallakin. Alppien lumipeite vähenee. Mitä näistä pitäisi ajatella?

Me äänestäjät ja valitsemamme poliitikot kuitenkin suljemme silmämme tältä ongelmalta. Tämä on tietenkin yleistys. Haaste Suomessa on kotimaisen liiketoiminnan hintakilpailukyvyn huonous. Tämä onkin ilman muuta tärkeä asia meidän näkökulmastamme. Minunkin eläkkeeni joutuu ennen pitkää uhanalaiseksi, jos Suomi ei menesty tässä kisassa.

Kuronavirus ja kilpailukyky hallitsevat nyt otsikoita. Ilmastonmuutos on kuin pantu syrjään odottamaan vuoroaan.

Jos vihollinen hyökkää Suomeen, voimmeko keskittyä rauhassa parantamaan puolustuskykyämme ja reagoida vasta sitten, kun se on kunnossa? Voiko ilmastonmuutoksen kanssa neuvotella ja pyytää sitä odottamaan, kunnes olemme valmiit ryhtymään toimiin?


Ei kommentteja: