Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 5. syyskuuta 2023

Nyt sitä saa –vaimoni kirjoittama laulajatar Elli Forssellin elämäkerta tänään kaupoissa – poimintoja kirjasta... sekä ääni- ja E-kirjana BookBeatissa ja Storytelissä.
"Koulutovereista läheisin oli serkku Maria Winter, jota Elli kutsui Mailaksi. Monet Ellin luokkatovereista olivat suomenmielisten kulttuurikotien ja virkamiesperheitten lapsia. Heihin lukeutuivat yliopiston rehtorin tytär Matilda Rein, Agathon Meurmanin kaksostytöt Helmi ja Ines, Järnefeltin sisaruksista Aina ja myöhemmin myös Helmi Krohn. Lähes kaikkien luokkatoverien kodeissa puhuttiin ajan hengen mukaan suomea. Siitä huolimatta tytöt puhuivat välitunnilla hyvin paljon ruotsia; niin tekivät Elli ja Mailakin, mistä erittäin suomenmielisen kodin kasvatti Helmi Krohn heitä moitti.


"Joulukuussa 1891 olivat Ellin opinnot jo hyvällä alulla. Hän asui kotonaan, auttoi sairastavaa äitiään ja koulua käyviä sisaruksiaan sekä yritti ahkerasti opiskella. Seurustelu Matti Varosen kanssa vei myös osan ajasta, mutta siitä huolimatta he joskus yhdessä kävivät Helmi-ystävän ja Emil Setälän luona."


Hevosraitiovaunu Bulevardilla
Wikimedia Commons


"Iloitkaa ja riemuitkaa te ihmissielut, rakas isä, Lauri, Anna, Liisi, Lalli, Eve ja Mari, kaikki te, jotka minua rakastatte, sillä ensi kerran elämässä olen tuntenut mitä totisen miehen suuri, jalo rakkaus on. – Ensi kertaa rakastan minäkin, kaikki entisyys on ollut luulottelua, hassahtumista tuollaista tavallista. Hänen sieluansa rakastan. Hänen suurta taidettansa. – Minun rakkauteni kautta hän on vielä maailmankuuluksi tuleva! Jumalan kautta, joka minut suomalaisen tytön täksi välikappaleeksi on valinnut."


"Janis oli kirjeessään myös erittäin vihainen suunnitellun konsertin taustajoukoille, jotka käänsivät takkinsa eräälle päätökselle. Elli halusi järjestää konsertin ystävänsä äidin muistolle ja antaa konserttitulot naisen puolisolle, jonka yritys oli joutunut konkurssiin. Tähän eivät taustajoukot suostuneet, koska perhe oli venäläinen. Taustalla vaikutti siis voimakas venäläisviha, mikä sai Janiksen kirjoittamaan: Madon sukuiset ihmiset! Minä syljen vasten eläimellisten ihmisten kasvoja!


Alexanderboulevard, Riga


Kuvitteellisesta päiväkirjasta:

"Mutta se on mustankipeyttä; hän ei kestä sitä, että joku merkitsee minulle paljon. Minun pitäisi olla vain häntä varten, vain häntä varten ja unohtaa jopa lapset, joiden kasvattaminen pitäisi luovuttaa palvelijoille, jotta meille jäisi enemmän aikaa olla vain kaksin. Itsekkyyttä se on mitä suurimmassa määrin."#saaravaherjokihonkala #haaveidenhaaksirikko #elliforssell #elliforssellrozentale #mailatalvio #ainokallas #juhajärvelä #tietokirjailija #rozentalsseura #latvia #laulajatar #minerva #wsoy #tietokirja #elämäkerta #kirja #historia #kulttuurihistoria #kirjallisuus #henkilöhistoria


 

Ei kommentteja: