Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Harkitse tarkoin näiden sanojen käyttöä

 

Kuva Дмитрий Бирюков Pixabaystä


Kielletyt tai melkein kielletyt sanat

Tuletko käyttäneeksi joskus sanoja ählämi, hihhuli tai viherpiipertäjä?. En suosittele, jos et halua aiheuttaa pahaa mieltä ja leimata samalla itsesi. Sanalla viherpiipertäjä asemoi itsensä ilmastonmuutoksen kieltäjäksi, epäilijäksi, väheksyjäksi, välinpitämättömäksi, tieteen vastaiseksi, salaliittoteoreetikoksi tai joksikin tämän tapaiseksi. 

Fiksuissa keskusteluissa, joissa voi tapahtua oppimista tai syntyä jotakin uutta, kannattaa tietenkin käyttää kieltä, joka ei provosoi. 

Eduskunnan televisioiduissa istunnoissa ei varmaankaan juuri pyritä dialogiin tai synteesiin. Usein halutaan puhua omalle äänestäjäkunnalle eikä vastapuolelle, mistä seuraa, että keskusteluja ei voi kutsua ainakaan rakentaviksi.

Joillakin sanoilla on ilmeinen tarkoitus loukata vastapuolta tai jotakin ryhmää.

Hyvcsignalointi tarkoittaa mitä ilmeisemmin, että sanalla pyritään leimaamaan vastapuolen motiivit kyseenalaisiksi. RKP on korostanut rasismin vastustamisen tarpeellisuutta, Kutsumalla heitä moraaliposeeraajiksi tai hyvesignaloijiksi halutaan ehkä nostattaa esiin ajatusta siitä, että ruotsinkieliset pitävät itseään muita sivistyneempinä ja muutoinkin parempina. Hurrissa on samanlainen kaiku. Se saattaa juontua sanoista hur ja huru, joita on jouduttu käyttämään runsaasti, kun suomen- ja ruotsinkielinen ovat yrittäneet kommunikoida keskenään. 

Itse asiassa tällaisten ilmausten käyttäjä taitaakin haluta kääntää asian toisin päin. "Minä olen rehti kansanmies tai -nainen, jonka ei tarvitse keekoilla korostetulla humanismilla tai muulla vastaavalla." 

Viherpiipertäjä on tietenkin hippimäinen luonnonystävä, joka ei osaa suhteuttaa jonkin öttiäisen suojelua todella tärkeisiin asioihin. Ituhippi lienee lähes synonyymi. Kiertää pihvit kaukaa ja puputtaa jotakin heinää. 

Porvari taitaa olla aika lempeä nimitys. Puhutaan porvaripuolueista. Oikeistolaiset saattavat kutsua itseään itsekin tällä nimityksellä. Poroporvari lienee tavallista porvaria oikeammalla tai sitten hän on erityisen vankka vakaumuksessaan. 

Juuri kukaan ei halua itseään kutsuttavan äärioikeistolaiseksi. Pelkkä populismi ei mielestäni tee puoluetta sellaiseksi. Äärioikeistolainen voisi olla lähes anarkisti tai ainakin vallankumouksellinen.

Jonnet eivät tiedä, ketkä ovat lipilaareja. Nykyisinkin on olemassa liberaalipuolue, mutta aika näkymätön. Sillä on pitkä historia ja se on toiminut eri nimisinä. Ehkä näiden vapaamielisten näköalaa on pidetty jollakin tavoin holtittomina tai pientä puoluetta on ollut hauska kutsua nimellä, joka tuo mieleen pillipiiparin. 

On myös ilmaisuja, joiden käyttö kertoo kohteen suuresta halveksimisesta. Mutakuono sanavarastossa kertoo rasistisuudesta, sivistymättömyydestä, ihmisten eläimellistämisestä ja empatian täydellisestä puutteesta. Ählämi on myös hyvin rasistinen. Ilmeisesti sillä halutaan pilkata tiettyä kieltä, puhetapaa ja liikehtimistä.

Hihhuli on alunperin halventava nimitys lestadiolaisista ja liittyy kiitosääniin. Käytetään nykyään laajemmin tarkoittamaan käyttäjänsä mielestä liian tiukkaa uskonnollisuutta. 

Onko synnytyskonetta halventavampaa ilmausta olemassa? Ehkä se syntynyt sellaisten äärifeministien käyttöön, jotka pitävät monilapsisen perheen äidin roolia melkein pahimpana mahdollisena naisen kohtalona. Vielä kauheampaa se on, jos äiti on kotona lastensa kanssa. Voi olla, että käyttäjä ei tunne ketään suurperhettä eikä siten tiedosta kaikkea sitä positiivista, mitä suuren perheen elämään liittyy. Meillä vaimoineni on viisi lasta, aikuisia jo. On kieltämättä ollut rankkoja vaiheita, mutta näin eläkeläisenä tuntuu, että esimerkiksi ura- tai muilla sellaisilla asioilla ei ole juuri merkitystä tämän rinnalla. Jos minulla ei olisi lapsia, ei minulla olisi lastenlapsiakaan. Kovin tyhjältä elämä varmaan nyt tuntuisi. 

Neekeri on ollut aikoinaan yleisessä käytössä Suomessa. Hyvin rasistisena pidetty ilmaus. Viittaa ihonväriin. Jotkut puolustelevat sen käyttöä sillä, että se olisi ollut neutraali yleissana. Minä muistan sen kuitenkin hyvin halveksivana sanana. Minusta se riittää syyksi olla käyttämättä sitä, että puheen kohde todennäköisesti kokee sen pilkkaavana. Pilapiirtäjä Kari Suomalainen joutui aikoinaan aiheestakin vaikeuksiin, kun kuvasi afrikkalaisia alkeellisina ja lapsekkaina hahmoina lannevaatteissaan.   

Eräs poliitikko tuli kirjoittaneeksi vuosia sitten taatelintallaajista ja kamelikuskeista. Näitä ei tarvitse avata. Niillä leimataan maahanmuuttajia primitiivisiksi ihmisiksi. Näillä saa vastakaikua tietyissä piireissä, mutta altistaa samalla itsensä rasismisyytöksille. 

Ryssät on alkujaan neutraali nimitys venäläisistä. Sana palautuu nykyruotsin ryss-sanan kautta muinaiseen rus-kansaan. Se lienee muovautunut muinaisruotsin sanasta Rodhmenn eli soutumiehet ja tämä taas on saattaunut muovautua Roslagen-nimisestä alueesta Ruotsissa. 

Aikojen saatossa ryssästä on tullut halventava sana. Samaa kantaa olevat muunkieliset sanat ovat yhä neutraaleja. Ilmeisesti Suomen ja Venäjän välisen antipatian lisääntyminen ja viimeistään sodat liittivät sanaan pilkallisen ja halveksivan konnotaation. Ryssä oli vihollinen. 

Ryssiminen on tietysti homman hoitamista ryssien tapaan eli vain vähän sinne päin tai päin seiniä. 

Nyt Venäjä on Ukrainan vihollinen ja ainakin melkein meidänkin. Tunnustan, että tekee mieli puhua ryssistä ja olen puhunutkin. 

Mustalaista pidetään sopimattomana sanana. Ulkoiseen olemukseen se kai viittaakin ja sikäli se on pannassa pidettävä. Sana on hyvin ulos sulkeva.  "Nuo eivät ole meitä." Romanit saattavat käyttää sitä kuitenkin itse ja siihen heillä on tietenkin oikeus. 

Manne on korvissani mustalaista pehmeämpi, ehkä vähän sympatisoivakin, sana, mutta pois sulkeva sekin. 

Jutku on äärimmäisen loukkaava sana, jota ei missään tapauksessa saa käyttää. Sen käyttäjä samastaa itsensä natseihin ja antisemitisteihin. Jutkuista puhuminen kuulostaa kuin tarkoittaisi eläimiä. 

Natsi on sana, jota on käytettävä varoen. Se viittaa äärimmäiseen pahuuteen. Natseja on kuitenkin ollut ja on yhä. Siksi sanaa ei tarvitsee laittaa kokonaan kassakaappiin. Tai no, ehkä stä voisi siellä pitää, mutta käyttää vain kun puhuu oikeista natseista. Fasismi on lähes synonyymi. Jos natsin juuret ovat Hitlerissä, fasismin vastaavat ovat Mussolinissa. Ei kovin kiva kaveri hänkään. 

Fundamentalistissa on kielteinen kaiku. Sillä tarkoitetaan minun kaltaisiani, jotka uskovat Jumalan olleen kaikkivaltias ja -tietävä jo Raamatun syntymisen aikoihin.  Varmaan "lievempiäkin" näkemyksiä luokitellaan samaan ryhmään. Konsu (konservatiivi) on lähes synonyymi. 

Sakemannia ei taideta juuri enää käyttää. Luulen, että sana oli aseveljeysaikana aika tavanomainen ja neutraali kutsumanimi saksalaisista. Lapin sodan aikaan se saattoi saada negatiivista varjoa. Luulen, että myöhemmin varjo haalistui. Nykyään sana kuulostaa varmaan vanhahtavalta. Nuorille sana lienee outo, vaikka on toki helppo arvata, keistä puhutaan. 

Vihervassari niputtaa vihreät ja ainakin osan demareista ja vasemmistoliittolaisista kattoilmaukseksi tavalla, joka voi olla käyttäjästä riippuen hyvin paheksuva, mutta myös lievempi ja jopa neutraali. 


Tällaisen syntilistan onnistuin moraaliposeeraamaan esiin. 


Muista pitää kieli keskellä suuta tai jos et pysty, pidä sitten poskessa. 


#halventaminen #rasismi #loukkaus #demagogia #vihapuhe #kielenkäyttö #suomenkieli #politiikka #puolueet #eduskunta #polarisoituminen #populismi #pilkka #rakentava #asiallinen #puhe #viherpiipertäjä #vihervassari #äärilaidat #provosoiva








Ei kommentteja: