Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Mikä ihmeen Tullinpuomi ja Töölön tulli?

 


Miksi yhden merkkimiehen muisto unohdettiin, jotta Mannerheim saisi lisää kunniaa?

Erittäin ansioituneita toki molemmat


Olemme veljeni kanssa hieman erilaisia. Hän tietää autoista kaiken ja minä en mitään. Mersudaamimme pääsi hänen hoiviinsa eilen Nurmijärvelle, josta saimme sitten häneltä kyydin Pikku Huopalahden Forenomille. Siellä on nyt kotimme pari kolme viikkoa. 

Tarvitsemme tietysti sijaisauton ja sellaista lähdin aamulla kävellen hakemaan Töölössä olevasta vuokraamosta. Suora reitti Mannerheimintietä. 

Menivät hyväkkäät muuttamaan sodan aikana kyseisen väylän Heikinkadusta Mannerheimintieksi.

No ei ihan noin vain. Erottajan ja Postitalon välinen pätkä sai nimen Henriks Gatan kreivi ja ministerineuvos Robert Henrik Rehbinderin mukaan. Hänellä oli ratkaiseva rooli Suomen autonomian vahvistamisessa. Ansioitunut mies. Oli hän todellinen salaneuvoskin. En tiedä minkä tasoinen sellainen hän oli, mutta toisen asteista lähestyttäessä sanottiin "teidän korkeaylhäisyytenne". Jos minulla olisi oikeus edellyttää tuollaista, paisuisin niin, että poksahtaisin.



Lindh, Johan Erik, taiteilija 1800–1829 
Helsingin kaupunginmuseo
Kuva: Juho Nurmi

Seuraavan vuosisadan puolella käyttöön tuli nimipari Henriksgatan - Heikinkatu. Tällöin katu ulottui jo Kansallismuseolle. Marsalkkamme täytti 75 vuotta vuonna 1922. Sen kunniaksi Heikinkatuun yhdistettiin Turuntie ja kokonaisuus sai lopullisen nimensä Mannerheimintie. 

Läntinen viertotiekin on ollut nimenä jossakin vaiheessa käytössä.

Mansku on minulle tuttuakin tutumpi väylä. Sitä kautta tultiin Nurmijärveltä keskustaan. 

Kun päästään pohjoisesta  Mannerheimintien monikilometrisen suoran alkuun, vasemmalla nähdään monikerroksiset niin sanotut Arava-talot. Niiden itäpuolellla oli aikoinaan lähes pelkkää metsää. Näytti siltä, että tultiin oikeaan kaupunkiin, mutta sillä puolella olivat oikeastaan vain mainitut kulissit. 

Tällä kohdin Mannerheimintie näyttää aivan samalta kuin vuonna 1922 jolloin muutimme Nurmijärvelle. 

Kun olin päässyt Tullinpuomin Shellin tienoille, aloin katsella, olisivatko tulliportin pylväät yhä tallella. Olivathan ne, vähän ennen Rokkimäkkiä. 


Siinä ne ovat

Tässä oli aikoinaan tullauspaikka. Paikkaa kutsuttiin ensin Espoon tulliksi ja sitten Töölön tulliksi. Tässä se puomikin lienee ollut, mihin nimi Tullinpuomi viittaa. 

Nykyään Töölön tulli ei kuitenkaan ole tässä. 

 








Sipilä, Tuula, valokuvaaja ; Kuvaussakki, Vapaaehtoistoimija 2022 
Helsingin kaupunginmuseo 

Tässä on mainittu Tullinpuomin Shell, ja aukion nimi on Töölön tulli. Nimestään huolimatta paikka ei sijaitse Töölössä vaan Meilahdessa. Tullipylväät ovat hieman etelämpänä. Kauungin raja oli siellä. Meilahti ei kuulunut silloin Helsnikiin. 

Tästä paikasta voidaan käyttää kumpaa nimitystä vain. Tullinpuomi tai Töölön tulli. 

Puomi lienee ollut siellä missä tolpatkin. Aukion reunassa on Tullinpuomi-niminen asuinkerrostalo, jossa on joskus toiminut ravintola Tullinpuomi. 



Sipilä, Petri, valokuvaaja ; Kuvaussakki, Vapaaehtoistoimija 2015 
Helsingin kaupunginmuseo 

Minä olen täällä jossakin. Töölön tullissa kuoli pyöräilijä. Fillaristi häviää autoilijalle. Syyllisyydestä en osaa sanoa. Lähdimme pyörillä Kiasman luota ja ajoimme tänne tapahtumapaikalle. Teimme tämän menehtyneen pyöräilijän muistoksi. Saattoi tähän liittyä jotakin mielenilmaisuakin. En muista millainen taho kutsui kokoon. 



Wikimedia Commons


Tässä tutut pylväät vuonna 1908. Vasemmalla lienee tullitoimitsijan koppi. Puomia ei näy. Ehkä tullaaminen kaupunginrajalla on jo historiaa. 



Jatkoin kävelyä kunnes olin ohittanut Runeberginkadun, poimin Toyota Yariksen avaimet Europcarin toimistosta ja hain auton Crowne- ja Scandic-hotellien välissä olevasta parkkihallista.

Kilometrilukema on autossa alle 8 000. Hieman takkuista oli oppia näin uuden auton temput, mutta ajaminen on todella miellyttävää. 


Isojen poikien ja tyttöjenkin mukaan katuja nimetään. Turun Puutarhakatua ei tulla koskaan muuttamaan Heikki Honkalan kaduksi. 


#helsinki #mannerheimintie #heikinkatu #erottaja #töölöntulli #tullinpuomi #espoontulli #töölö #meilahti #mannerheim #marsalkka #marski #espoo #sota #historia #nurmijärvi #rehbinder





1 kommentti:

Pitzi kirjoitti...

Kiitos, opin uutta.