Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 2. syyskuuta 2024

Esimerkki somen pelottavasta voimasta

Kauhea terrori-isku Turussa vuonna 2017. Kymmenen välitöntä uhria. 

Eräästä terroristin pysäyttämistä yrittäneestä paikalla olleesta kirjoittaneelle toimittajalle kävi karusti. Hänen juttunsa aihe oli maahanmuuttaja. Se ei sopinut tietylle taholle, ja some rankaisi ankarasti toimittajaa. 


Turun kauppatori seitsemän vuotta sitten. 


Aloitetaan Aatamista. Turun torilla tapahtui kauhea terroriteko 18. elokuuta 2017. Olimme tapahtuman aikoihin kotona aikeissa lähteä huonekaluostoksille. Ensin ajattelimme mennä tuolla kuvassa vasemmalla näkyvässä Wiklundin tavaratalokompleksissa olevaan alan liikkeeseen. Päädyimme kuitenkin suuntaamaan Raisiossa olevaan Ikeaan. 

Olimme vasta alkumatkassa, kun vaimoni kiinnitti huomiota hälytysajoneuvojen ääniin. Ainahan niitä menee, tuumin minä. 

Ollessamme Ikean ravintolassa saimme pari yhteydenottoa jälkipolveltamme. Halusivat varmistaa, että olemme turvassa. Jotakin alustavia uutisia tapahtumista oli jo liikkeellä, 

Ikeassa kuulutettiin asiasta. Kerrottiin myös, että Raisiossa olevassa kauppakeskus Myllyssäkin poliisi selvittää tilannetta. Jokin epäilys kai oli, vaikka siellä ei mitään tapahtunut. 

Kuten sitten selvisi, marokkolainen Abderrahman Bouanane riehui  kauppatorilla, sitten Kauppiaskadulla, Maariankadulla ja Puutorin kulmalla. Kymmenen uhria joutui hänen hyökkäyksensä kohteeksi. Kaksi heistä kuoli. 

Oli meidän onnemme, että päätimme lähteä Raisioon eikä kauppatorin kupeeseen. 

Kirjoitin tapahtuneesta blogiini tuoreeltaan samana päivänä: Surullinen päivä Suomen Turussa.


Miten kävi Turun Sanomien toimittaja Rebekka Härköselle?

Härkönen haastatteli paikalla ollutta afganistanilaista Ahmadi Hosseinia, joka oli ollut tapahtumapaikalla. Hän yritti estää kahden veitsen kanssa riehuvaa Bouananea ja auttaa uhreja. Härkönen teki laajan jutun Hosseinin toimista torilla. 

Tämä ei sopinut pahamaineiselle MV-lehdelle. Se teki jutun, jossa se kyseenalaisti Hosseinin auttamisyrityksen kuvien kera ja syytti Turun Sanomia valeuutisoinnista siinä, että Ahmed sanoi yritti estää yhden uhrin verenvuotoa. MV väittää kuvien todistavan tämän valheeksi. Härkösen mukaan kyse oli eri uhrin auttamisesta. 

 En osaa sanoa tuosta yksityiskohdasta, mutta koska Hosseini kutsuttiin itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin presidentinlinnaan ja hänen nimettiin vuoden pakolaiseksi. Todisteita hänen toimistaan on täytynyt olla. Näet MV:n jutun täällä: "Turun Sanomat teki valheuutisen maahantunkeutuja Ahmad Hosseinista". 

Tämä juttu ei vielä aiheuttanut erityistä polemiikkia, mutta kun Jussi Halla-aho jakoi artikkelin Facebookissa, alkoi tapahtua. 

Sähköpostiviestejä alkoi tulvia Härköselle. Ne olivat törkeitä. Hänen kuolemaansa toivottiin. Messenger-viesteissä viitattiin Halla-ahon FB-kirjoitukseen. 

Halla-aho poisti viestinsä, mutta kuohunta jatkui muutaman viikon. 

Sitten Härköstä alettiin seurata kaupungilla ja häiriköidä bussissa. Hän ei uskaltanut kulkea enää vapaasti. Kun häirintä jatkui Turussa, Härkönen muutti Helsinkiin.

Lue lisää Härkösen kohtalosta: "Rebekka Härkönen kirjoitti yhden jutun ja joutui pakenemaan kotikaupungistaan uhkausten vuoksi" (maksumuuri). 

Ahmad Hosseinin elämästä on kattava selostus Suomen Kuvalehdessä: "Ahmad Hosseinin kolme elämää" (ei maksumuuria).

Ahmad tuntuu mallikelpoiselta nuorelta. Hän on opiskellut Suomessa ja hän puhuu kieltämme todella hyvin. Jossakin vaiheessa hän yritti pelastaa veljenpoikansa Afganistanista Suomeen ja juuttui Yhdysvaltoihin, koska poikia ei pykälistä johtuen voitu ottaa Suomeen. En ole saanut selville, mikä on hänen tilanteensa tällä hetkellä. 


Tässä Ahmad kertoo tilanteestaan vuonna 2000: 


5:23

Tässä hän kertoo vapaaehtoistyön merkityksestä työllistymisessään kaksi vuotta sitten:


3:23

Löysin Ahmadin Facebookista. Hän sanoo olevansa Seattlessa, mutta en ole varma, onko tieto ajan tasalla. 

Harmi, jos Suomi on menettänyt Ahmadin. Hän vaikuttaa niin vastuulliselta, että tuskin tulee jolleivat veljenpojat pääse mukaan. 


#maahanmuutto #terroristi #terrori #turunpuukotus #väkivalta #murha #tappo #turku #turunkauppatori #attentaatti #maalitus #valeuutinen #mvlehti #toimittaja #turunsanomat #vaino #poliisi #puukko #uhri #mamu #pakolainen #politiikka #turvallisuus #turunhistoria




Ei kommentteja: