Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Villa et Jardins Ephrussi de RothschildNimestä Rothschild tulee varmasti useimmilla mieleen raha ja varakkuus. Kyseessä onkin maailman ehkä tunnetuin pankkiirisuku.


Kävimme eilen vaikuttavassa paikassa, joka liittyy Rotschildeihin.

Suvun kantaisä oli Mayer Rotschild, joka eli 1744-1812. Hän osasi tehdä rahaa ja niin osasivat hänen viisi poikaakin, jotka perustivat pankkeja eri puolille Eurooppaa. Joku Rotchild on rahoittanut autonomian ajan Suomeakin, kun muut mahdolliset lainoittajat eivät maahamme luottaneet.


Yksi Mayerin pojista asettui Pariisiin. Hänen pojantyttärensä Béatrice de Rothschild (1864-1934) meni naimisiin erään toisen juutalaistaustaisen pankkiirisuvun edustajan, Maurice Ephrussin, kanssa. Tämän suvun jälkeläinen Edmund de Waal on kirjoittanut sukuhistorian "Jänis jolla oli meripihkan väriset silmät", joka kertoo Ephrusseista käyttäen punaisena lankana erään suvun edustajan hankkiman japanilaisen pienoisnukkekokoelman vaiheita.


Avioliitto päättyi eroon vuonna 1904. Seuraavana vuonna Béatricen isä kuoli ja tytär peri valtavan omaisuuden. Béatrice rakennutti tämän palatsin ja sen hienon puutarhan Saint-Jean-Cap-Ferratiin, joka on Nizzan jA Monacon välillä. 


Béatrice keräsi taidetta ja tämä palatsi onkin upea paikka teosten esittelyyn. Elämänsä lopulla hän lahjoitti koko kiinteistön Académie des Beaux-Artsille. Puistossa kulkiessa tulee mieleen, että hän varmaan keräsi kasvejakin. De Waalin kirja kannattaa muuten lukea. Se on syvä luotaus Euroopan historiaan ja kulttuuriin. Se on myös surullinen kertomus siitä kuinka juutalainen suku yritti sulautua täydellisesti yhteiskuntaan, mutta eivät onnistuneet.


Tälläkö Béatricea kuljetettiin hänen puutarhassaan? No ehkä se on keräilyesine. Puutarhan suihkulähteet kytkeytyvät päälle säännöllisin väliajoin. Klassinen musiikki soi taustalla. Jos haluat tunnelmoida hetken, klikkaa alla olevaa videolinkkiä.
Lähettyvillä on toinenkin kulttuurikohde, jossa tosin emme vierailleet. Villa Keryloksen rakennuttivat antiikin kreikkalaiseen tyyliin arkeologi Theodore Reinach ja hänen vaimonsa Fanny, jonka äiti oli omaa sukua Ephrussi ja Maurice Ephrussin sisko.

Ei kommentteja: