Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 17. heinäkuuta 2018

Kaikki katoaa, erityisesti kuvat ja videot


Parasta opetella uskomaan, että nykyvalokuvat ja -videot ovat vain päiväperhosia. Jos jotakin haluaa säilyttää parhaat aarteet tulevaisuuteen, kannattaa tallentaa ne painettuun muotoon. Digivideoiden suhteen en keksi käytännöllistä ratkaisua.

Sain jokin aika sitten muistutuksen asiasta, kun kaatunut vesilasillinen tuhosi läppärini käyttökelvottomaksi. Ostin uuden Macbookin. Varmistuksien palautus onnistui hämmästyttävän hyvin. Onneksi minulla oli ulkoisella levyllä kohtuullisen tuore varmistua.

Sitten sain uuden muistutuksen olevaisen kuolevaisuudesta. Siirsin eräältä vanhalta ulkoiselta levyltä videoita läppäriini ja aloin editoida niitä iMoviella. Sittemmin aloin kaivella läppärissäni olevia valokuvia esiin.

Niitä ei ollut.

Eilen askaroin Apple-tuen kaverin kanssa ongelman parissa pitkän tovin. Yhteys kytkettiin siten, että hän näki Helsingissä kuvaruutuni. Kuvat eivät löytyneet, eikä edes selitystä tapahtuneeseen.

Siirryttiin seuraavaan vaiheeseen eli kuvien hakemiseen backupista. Kytkin saman ulkoisen muistin, jota olin käyttänyt palauttaessani varmistuksiani uuteen koneeseen. No kas, sepäs ei käynnistynytkään. Menen huomenna näyttämään sitä huoltoon. Saakohan siitäkään enää mitään ulos.

Kun kävin aiemmin näyttämässä tuhoutunutta läppäriäni huollossa, näytin samalla yhtä muistitikkuani, johon en ollut saanut yhteyttä. Kuulin, että sekin on menetetty tapaus.

Palautan mieleenne, että kerran menetin erityisen kallisarvoista videomateriaalia, jota olin tallentanut videokamerallani. Kyseellä oli laaja sukukokous ja paikalla oli ihmisiä, joka tuskin koskaan tapaavat toisiaan samassa kokoonpanossa.

Olin siirtänyt aineistoin silloiselle läppärilleni ja imutin sen iMovieen. Kun aloin seuraavana päivänä tutkailla sitä, aineisto oli kadonnut. Sitä ei löytynyt edes Apple-tuen avulla. Syykään ei selvinnyt. On muuten kerran toistekin tapahtunut samantapaista.

Voin lohduttautua sillä, että tuskin tuskin kuvaamistani aineistoista monikaan olisi kiinnostunut, kun minusta on aika jättänyt. Nuorten kuuluukin katsoa eteen- eikä taaksepäin.

Ei kommentteja: