Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 3. heinäkuuta 2018

Uppsalan tuomiokirkko 1



Uppsalan suuri, vanha ja hieno tuomiokirkko on edustaa meidän suomalaistenkin historiaa. Olihan se maan pääpyhättö silloin kuin Suomi kuului Ruotsiin.


Uppsalassa oli jo tuomiokirkko ennen tätä. Siitä olen kertonutkin äskettäin. Uppsala on syntynyt Fyris-joen varteen. Kävi kuitenkin hankalaksi nousta jokea kaupunkiin, joten väki alkoi muuttaa viiden kilometrin päähän etelään Östra Aros -nimiseen paikkaan. Paikan nimi muuttui Uppsalaksi ja alkuperäinen kaupunki Gamla Uppsalaksi.



Pyhä Erik

Katedraalin portteja vartioivat pyhimykset Eerik Pyhä, Pyhä Laurentius ja Pyhä Olavi. Nykyisin ulkopuolella on kopiot. Nämä kuvat olen ottanut kirkon sisällä. Eerik Jedvardinpoika eli Eerik Pyhä eli Eerik IX teki legendan mukaan piispa Henrikin kanssa ristiretken Suomeen vuoden 1156 paikkeilla. Ei ole varmaa, onko retkeä tehty ollenkaan ja jos on, millainen retki se oli.

Pyhä Laurentius

Pyhä Laurentius (Sankt Lars) oli diakoni, joka kärsi marttyyrikuoleman Roomassa vuonna 258. Patsaan alkuperäinen pää ei ole säilynyt ja myöhemmin tehty on varastettu.


Pyhä Olavi
Pyhä Olavi oli ryöstelevä viikinki, joka toimi Norjan kuninkaana 1015-1030. Hän vakiinnutti kristinuskon aseman Norjassa, siksi hänet on julistettu pyhimykseksi. Suomessa hänen nimeään kantavat Olavinlinna ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko.



Pyhän Eerikin kullattu pyhäinjäännösarkku Uppsalan tuomiokirkossa.




Taiteilija Anders Widoffin näkemys Mariasta.


































Ei kommentteja: