Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

tiistai 10. heinäkuuta 2018

Uppsalan tuomiokirkko 4Tuomiokirkon Sturein kuorissa on vaikuttava alttaritaulu. Se ei kuulu kirkon vanhaan esineistöön, sillä se on ostettu Skånelan kirkosta 1900-luvun alkupuolella. Taulu on tehty Brysselissä 1500-luvun alussa.

Toisin kuin luterilaisessa kirkossa roomalaiskatolisessa kirkossa Jeesuksen äidin, Marian, teologinen merkitys on suuri. Tämä alttaritaulu esittää Marian vanhempien tarinan, joka perustuu apogryfiseen Jaakobin protoevankeliumiin. Uuteen testamenttiin valittiin tekstejä, joita pidettiin opillisesti oikeina ja apostoleihin liittyvinä. Kaanonin ulkopuolelle jätettyjä tekstejä kuten Jaakobin evankeliumia kutsutaan apogryfisiksi kirjoiksi.

Annan ja Joakimin tarina on todennäköisesti legenda.

Taulu esittää kertomuksen sarjakuvamaisesti vasemmalta oikealle. Keskellä oleva kohtaukset ovat kolmiulotteisia, vähän kuin nukkekodin asetelmia. Jos haluat lukea Jaakobin evankeliumin, löydät sen täältä. Marian vanhempien tarina kerrotaan evankeliumin alussa.

Tarinan mukaan Anna ja Joakim eivät saa lapsia ja siitä syystä Joakimilta kielletään uhraaminen temppelissä. Tästä syystä hän jättää Annan. Tämä tapahtuma kuvataan taulun keskiosan vasemmassa yläkulmassa. Alapuolella olevassa ruudussa Anna saa kehotuksen mennä tapaamaan Joakimia Kultaiselle portille. Keskellä olevassa kuvassa he tapaavat. Anna tulee samalla raskaaksi. Oikeassa yläkulmassa Anna synnyttää Marian. Alakuvassa kolmevuotias Maria luovutetaan temppeliin kasvatettavaksi. Alttaritaulun oikeanpuoleisessa osassa kerrotaan Annan ja Joakimin myöhemmistä vaiheista.

En tiedä, miksi alttaritaulu on sijoitettu juuri Sturein kuoriin. Sturet olivat ylimyssuku, jonka edustajia mielipuolinen Eerik XIV tapatti pelätessään salaliittoa. Yhden taisi tappaa itsekin. Kts. Sture-murhat.Olen käyttänyt lähteenä myös Annika Franzenin teosta Guideboken om Uppsala domkyrka.Ei kommentteja: