Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 10. toukokuuta 2019

Mikä on feminismin vastakohta?

Ei, se ei ole sovinismi. Sovinismi tarkoittaa äärimmäistä nationalismia. Termin merkitys on tosin laajentunut tuosta alkuperäisestä ja yksi rajattu erityismerkitys, josta käytetään englanninkielessä termiä "male chauvinism", tarkoittaa ajatusta miessukupuolen ylemmyydestä naissukupuolta kohtaan.  Omien havaintojeni mukaan sovinismilla suomen kielessä tarkoitetaan juuri tuota viimeksi mainittua.

Yritin etsiä suomenkielistä feminismin määritelmää, mutta ei löytänyt lyhyessä ajassa neutraalilta kuulostavaa kuvausta termin sisällöstä. Englanninkielinen wikipedia määrittelee käsitteen seuraavasti:

Feminism is a range of political movementsideologies, and social movements that share a common goal: to define, establish, and achieve the political, economic, personal, and social equality of the genders.

Määritelmästä ilmenee heti, että termi sulkee sisäänsä useita keskenään todennäköisesti erilaisia ryhmiä, joita oletan yhdistävän naisten ja miesten välisen tasa-arvon ajaminen.

Ajattelin ensin, että feminismin vastakohta on maskulismi, koska se viittaa feminismin tavoin sukupuoleen.  Maskulismi korostaa miesten oikeuksia ja pyrkii edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa tästä näkökulmasta. Miesten asevelvollisuus on esimerkki aatteen kannattajien käsittelemistä teemoista. Maskulismi vaikuttaa olevan femismin vastine, mutta ei sen vastakohta.

Tässä vaiheessa minua on alkanut mietityttää, mitä vastakohta merkitsee. Kylmä ja lämmin, pitkä ja lyhyt, yö ja päivä, vanha ja nuori sekä musta ja valkoinen ovat selviä vastakohtapareja, mutta ovatko mies ja nainen toistensa vastakohtia? Nehän ovat kaksi rinnakkaista sukupuolta. Tuntuu siltä, että vastakohdat ovat jonkin ominaisuuden määrän ääripäitä kuvaavat ilmaisut. Ylivoimaisesti useimmissa tapauksissa ihminen on joko mies tai nainen. Ei kuulosta luontevalta sanoa, että joku on vähän mies tai paljon nainen. Hän on joko nainen tai mies.

Jos feministisyyttä voidaan jollakin tavoin mitata, voidaan jonkun sanoa olevan hyvin feministinen tai vähän feministinen. Jos tämä logiikka on aukoton, feminismin vastakohta on jotakin, josta puuttuu feministisyyttä. En keksi tälle tilanteelle sopivaa ilmausta. Kannattomuus, puolueettomuus tai välinpitämättömyys eivät kuulosta nasevilta.

Antifeminismi tarkoittaa feminismin vastustamista. Onko se siten feminismin vastakohta? Mahdollisesti on, mutta en ole varma. Käsitemäärittely on haastavaa. En jaksa ajatella asiaa loppuun tänä iltana. Jääköön antifeminismi tässä vaiheessa ehdolle.




Ei kommentteja: