Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Veikö Armfelt turkulaisten maineen?

Jostakin syystä turkulaisiin suhtaudutaan muualla Suomessa jotenkin oudoksuen. Turkulaisia pidetään jollakin tavoin erilaisina kuin muita suomalaisia. Asenteelle tuskin on mitään järkiperäisiä perusteita. Minun mielestäni turkulaiset ovat mukavaa porukkaa, paljon mainettaan parempaa.

Turku ehti olla hetken autonomisen Suomen pääkaupunki ennen kuin tämä asema siirrettiin Helsingille siitä syystä, että se sijaitsi lähempänä Pietaria. Ehkäpä suhtautuminen turkulaisiin juontaa tuolta ajalta. Ranskalaisetkin suhtautuvat hieman tuhahdellen pariisilaisiin. Kyseessä lienee jollakin tavoin universaali ilmiö. Nykyisin Suomessa tuntuu olevan jatkuva kissanhännänveto Helsingin ja kehä kolmosen ulkopuolisen Suomen välillä

Lieneeköhän Tarvasjoella (kuuluu nykyään Lietoon) syntyneellä kreivi Gustav Mauritz Armfeltillä osansa turkulaisten maineen syntymiseen. Hän toimi tsaarin läheisenä neuvonantajana autonomian ajan alussa. Jostakin syystä hän suhtautui hyvin kitkerästi turkulaisiin. Tässä hänen lausuntonsa heistä:

"Turussa vallitsevat ruotsalaiset ennakkoluulot ja maailman kehnoin kansalaishenki. Turun koirankolosta ovat peräisin kaikki Suomessa vallitsevan pahan siemenet, se on Suomen liikavarvas, arka ja kohtalokkaan vaarallinen. Se on suomalaisten kateuden lähde ja Sodoman ja Gomorran lihallinen serkku ja sen asukkaat ovat inhottavaa roskaväkeä. Turku pitäisi sytyttää tuleen ja polttaa poroksi!" (Turun historia, Rauno Lehtinen, Keuruu 2015)

Armfeltin toive toteutui, sillä Turku paloi vuonna 1827. Helsingin korottaminen autonomisen Suomen pääkaupungiksi oli Armfeltin suurhanke ja sitä sanotaan hänen kostokseen turkulaisille.

Olisi kiinnostavaa tietää, mitä herra kreivillä oli noin pahasti jäänyt hampaankoloon turkulaisia vastaan.

2 kommenttia:

Rainer Kukko kirjoitti...

Voi olla,että turkulaisilla on hyvä itsetunto, kun kaupunki on ollut entinen pääkaupunki. Koen ,että suurin osa turkulaisista on kohteliaita ja annetaan tilaa toiselle. Toisaalta voi tuntua siltä,että ihmisiin on vaikea tutustua. Itse pitää olla aktiivinen ,esim.harrastusten kautta voi tutustua uusiin ihmisiin.Samanlainen sosiaalinen kulttuuri pätee mielestäni kaikkiin isompiin kaupunkeihin. Tietenkin välillä mietin osaksi karjalaista sukujuurta omaavana,millaista olisi asua Itä-Suomessa . Tuskinpa ruoho on vihreämpää muualla. Ehkä kysessä on kaiken kaikkiaan suomalainen sosiaalinen kulttuuri, toiselle annetaan paljon tilaa,eikä tehdä itseään tykö.

Heikki Honkala kirjoitti...

Varmaan suomalainen suhtautuminen on aika samanlaista eri puolilla Suomea. Minusta ylipäätään avoimuus on lisääntynyt ja outojenkin ihmisten kanssa on usein helppoa tulla juttuun. Tänään uimahallissa yksi mies alkoi jutella heti kun tavattiin pukukopissa. Altaassa ollessani juttu jatkui niin kauan kuin mies oli samassa tilassa. Ei tosin ollut turkulainen juuriltaan.