Setämies-nimitystä on alettu käyttämään varttuneista miehistä, jotka tavalla tai toisella provosoituvat Greta Thunbergin saamasta laajasta mediahuomiosta.
Lasse Lehtinen arvostelee Iltasanomien kolumnissaan Söpö ilmastosoturi Thunbergin päätöstä matkustaa purjeveneellä Atlantin yli lentämisen tai risteilyalusmatkan sijaan. Hän on oikeassa siinä, että suuri Thunbergia matkalle saattava mediaväen joukko ei varmaan saapunut paikalle yhtä ekologisin välinein, mutta ihmettelen, mitä muuta Thunberg olisi valinnan symboliarvon vuoksi tehdä.
Lehtinen jatkaa pilkkaamalla ruotsalaisia yleensäkin.
Sitten hän kirjoittaa: Tyttönen Greta ei voi olla kovin hyvin perillä ilmastotieteen monista ristiriitaisistakin väittämistä, mutta lopun uskossa hän epäilemättä on. Maailman sivu lahkojen johtajat ovat käyttäneet keskenkasvuisia tarkoituksiinsa.
Thunberg epäilemättä ei voi ymmärtää kaikkia ilmastomuutoslaskelmien hienouksia kuten en minäkään, mutta hän viisaasti kehottaakin kuuntelemaan tiedemiehiä.
Lehtinen halventaa Thunbergin toimintaa antamalla ymmärtää, että hän on jonkun lahkokunnan marionetti. Tällaiselle väitteelle sopisi odottaa sitä tukevia todisteita. Niitä Lehtinen ei tarjoa. Näin ollen väite jää päivittelyn tasolle.
Äskettäin Lehtinen omisti kokonaisen kolumnin samassa lehdessä samalle teemalle otsikolla Ilmastonmuutos on uusi uskonto. Siinä hän viittaa Galileon ja Kopernikuksen kohtaloihin ja johdattelee lukijan ajattelemaan, että vähemmistönä olevat ilmastomuutosuhkaan skeptisesti suhtautuvat tiedemiehet ovat mainittujen suurmiesten lailla väärin ymmärrettyjä totuudenpuhujia.
Ympäristöhuolen vertaaminen uskontoon ei ole mikään uusi idea. Edesmennyt teologi Esa Tuomaala vertasi jo vuonna 1985 julkaistussa kirjassaan IHMINEN uhka luomakunnalle mahdolliseen ympäristökatastrofiin suhtautumisessa ilmeneviin uskonnon kaltaisiin piirteisiin. Hän kuitenkin kannatti asian ottamista vakavasti.
Myös tädit ovat liittyneet setämiesten kuoroon. Päivikki Karhula väittää blogitekstissään (Greta ja ilmastohätätila) Uudessa Suomessa, että "Greta-ilmiö on muuttanut ilmastoasian uskonnolliseksi puheeksi. Hän väittää Gretaa suunnitelluksi kampanjatuotteeksi, joka osaa oopperalaulajan ja näyttelijän tyttärenä esiintyä teatraalisesti.
Jos joku pitää Thunbergiä messiaanisena henkilönä, se ei liene hänen syytään.
En väitä, että Gretan toimintaan pitäisi suhtautua kritiikittömäsi. Läpinäkyvyys on sillekin kohtuullinen vaatimus.
Ihmettelen kuitenkin, mistä tämä paatoksellinen Thunbergin tuomitseminen kumpuaa. Pitäisikö 16-vuotiaan kunnioittaa itseään vanhempia olemalla hiljaa, vaikka näkisikin heidän toimivan omaa tulevaisuuden toivoaan vastaan? Se, että hän tunnustaa avoimesti, että hänellä on Aspergerin oireyhtymä, saa minut ajattelemaan, että hän ei ehkä pysty huijaamaan. Hän myös edustaa sitä ikäpolvea, jota ilmastonmuutoksen mahdolliset seuraamukset koskevat enemmän kuin meitä setiä ja tätejä.
Minä olen ollut pitkään huolissani siitä, että ympäristöasioita ei oteta vakavasti eikä riittävän tehokkaisiin toimenpiteisiin ryhdytä, vaikka uhkakuva on todellinen. Olen tyytyväinen siitä, että IPCC:n raportti ja Greta-ilmiö ovat synnyttäneet painetta tositoimiin.
Tunnustan, että Gretan vaatimaton ja ikäistään nuorempi olemus herättävät minunlaisessani setämiehessä myötämieltä ja suojelemisen halua.
Ehkä minun olisi perustettava ryhmä Setämiehet Gretan rinnalla ilmastonmuutosta vastaan.
4 kommenttia:
Todella hyvä kirjoitus.
Ihmisillä on taipumus polarisoituneeseen keskusteluun etenkin silloin, kun aiheeseen liittyy vahva kehotus muutokseen. Ilmasto"keskustelusta" on tullut niin väsyttävää, etten jaksa enää edes lukea mielipidepalstojen ja toimittajien eri näkökulmia. Pahinta on, kun tuota keskustalua joutuu käymään myös joidenkin provokaatiota kaipaavien tuttavien kanssa.
Kaikilla meillä on oikeus omaan mielipiteeseen, mutta kuten kirjoitit ja Greta asian varsin suoraan ilmaisi: kuunnellaan tiedemiehiä. Vaan uskonto ja tiede eivät ole ennenkään maailmassa kohdanneet. Paitsi silloin, kun maailma oli vielä litteä.
Kiitos kommentistasi. Joo, kiihkomielisyys on haitallista - olkoon puolesta tai vastaan. On toisaalta hyvä, että tietoisuus ilmastomuutosuhasta on nyt laajaa. Nyt pitäisi vain jaksaa paneutua järkiperäiseen analyysiin ja suunnitella soveltuvimpia toimia.
Kiitos tästä kirjoituksesta! Varsin osuvaa argumentaatiota, jota ei ole liikaa.
Kiinnostava blogi kaikkineen.
Mukavaa, että pidit artikkelistani. Kiitos sinulle palautteestasi. Kaikkea hyvää!
Lähetä kommentti