Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Tämän hetken pelottavimmat ongelmat

Löysin 15-vuotiaana kirjoitamani aineen. Ylikansoitus, saastuminen, atomisota ja nälänhätä ovat olleet nuoren esseistin huolina. Olen kirjoittanut aineeni lyijykynällä perinteiselle konseptipaperille. Aihe on luultavasti opettajan antama. Elettiin lukukautta 1969-1970. 

Alla aikaansaannokseni siistittynä opettajan tekemin korjauksin. 

Tämän hetken pelottavimmat ongelmat

Nykyisin on monia suuria ongelmia. Yksi suurimmista on maailman ylikansoittuminen. Sitten on myös sellaiset ongelmat, kuin supervaltojen supervaltojen asevarustelu ja maailman saastumisvaara. Suurin pulma nykyisin on suuri nälänhätä. 
      Nykyisin on USA:lla ja Neuvostoliitolla niin paljon ydinaseita, että niillä voitaisiin tuhota koko maapallo. Ilmeisesti ei kestä enää kauan, kun suuri atomisota syttyy. Sitä tullaan luultavasti kutsumaan kolmanneksi maailmansodaksi, jos ihmiskuntaa sen jälkeen on enää olemassa. 
      Saaste leviää yli maapallon, kunnes ihmiskunta tukehtuu siihen. Maapallon kaikki vedet saastuvat. Suomi on siitä hyvä esimerkki. Selluloosatehtaat työntävät saastansa järviin, jokiin ja meriin. Suuret suihkumoottoriset lentokoneet tuhoavat ilmakehää. Entä ylikansoitus ja nälänhätä?  Maailmaan syntyy 90000 lasta vuorokaudessa, heistä 60000 tulee näkemään nälkää. Maailmassa on enemmän ihmisiä, kuin se pystyy elättämään.Yksi kolmasosa maailman väestöstä syö kolme neljäsosaa sen ruoasta. Me suomalaiset kuulumme siihen kolmanteen osaan. Meidän velvollisuutemme on auttaa. 
      Ydinvarustelun lopettamiseksi on jo käyty nevotteluja esimerkiksi Helsingissä ja Wienissä. Niitä pitää jatkaa ja niihin pitää kiinnittää enemmän huomiota. Muuten niistä ei ole mitään hyötyä. 
      Sitä vastoin saastevaaran poistamiseksi ei ole tehty juuri yhtään mitään. Tehtaiden pitäisi haudata saasteensa maahan. Autot, lentokoneet ja ydikokeet saastuttavat ilmaa. Autojen pakokaasupulma on jo teoriassa ratkaistu. On kehitetty sähköautoja. Tietääkseni sähkölentokonetta ei ole keksitty, joten ilmeisesti ihmisen pitäisi luopua lentämisestä kokonaan, niin kuin ydinkokeistakin. Maailman ylikansoittuminen on pulma sinänsä, sillä esim. monet uskonnot kieltävät ehkäisyvälineiden käytön. Ilmeisesti ainoa ratkaisu tähän olisi joskus tulevaisuudessa suurten rakettien rakentaminen, joilla osa ihmisiä saataisiin siirretyksi muille asutuskelpoisille planeetoille. Samalla ehkä ratkeaisi ruokapulakin. Meidän käsissämme on ratkaisu, millaisen maailman tuleville polville jätämme. 

Toisella konseptilla on kirjoittamani jäsentely:

I Mitkä ovat pelottavimmat ongelmat tällä hetkellä?

II Miksi ne ovat pelottavia ongelmia?

III Miten ne voisi estää?

En muista tämän aineen kirjoittamisesta mitään. En osaa sanoa, onko jäsentely opettajan sanelema vai   minun pohdintani tulos.

Opettaja on palkinnut suoritukseni arvosanalla 8+. Pilkkusäännöt eivät ole olleet minulla hallussa. Opettaja on antanut kielioppivirheistä miinuksia. Arvosana on ilmeisesti syntynyt vähentämällä kympistä seitsemän miinusta.   

Ei kommentteja: