Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 14. lokakuuta 2016

Eräänlaista aseveljeyttä

Syöpäpotilaiden ja -toipilaiden keskinäisissä suhteissa on jotakin samantapaista kuin rintamamiehillä.    Erään syöpätoverini jäännöstautiarvo on laskenut lupaavasti, mutta sitten kääntynyt jyrkkään nousuun. Hänet on kutsuttu osastolle sisään saamaan lujan annoksen sytostaatteja.

Kun pääsin kunnolla perille hänen tilanteestaan, päätin lähteä katsomaan häntä ja niin teinkin. Vertaistuki tuntuu mitättömältä ilmaisulta tässä yhteydessä. En keksi parempaa sanaa kuin rintamaveljeys tai -sisaruus. Samanlaiset kokemukset yhdistävät.

Meidät molemmat oli siirretty kotirintamalle, mutta hän on nyt joutunut palaamaan tulilinjalle. Onneksi ystäväni on taistelija. Hän varmaankin lukee tämän tekstin, joten vaihdan persoonapronominia: Jaksamista ystäväni. Olen rinnallasi.

Meidän syöpäpotilaiden elämä kulkee kontrollista toiseen. Ystäväni kertoi minulle, että eräs vertaisemme on tänä syksynä poistunut keskuudestamme. Me hematologian osastolla olleet emme useinkaan tiedä toistemme nimiä, mutta kasvot tulevat tutuiksi. Olemme jutelleet keskenämme osaston tapaamispaikassa ja nähneet käytävässä. Siksi en osaa yhdistää edesmenneen nimeä kasvoihin.


Huomenna kokoontuu ryhmä kantasolusiirteen saaneita lounaalle erääseen keskustan ravintolaan. Minä olen ilmoittautunut mukaan.

Tämä osoittaa, että Facebook voi myös koota ihmisiä fyysisesti yhteen. Kasvo-opuksessa on suljettu ryhmä, jossa me kantasolusiirteen saaneet voimme vaihtaa ajatuksia ja kannustaa toisiamme. Minusta tämä on mainio juttu. En tiedä tavanneeni ketään osallistuneista aikaisemmin, mutta voihan jotkut kasvot olla tuttuja Meikusta.




4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset taas blogistasi. En voi kyllin hyvin sanoilla ilmaista miten suureksi hyödyksi blogisi on ollut kantasolusiirtopotilaalle ja omaisille. Kuumeilut, pahoinvoinnit, nesteen kertymiset ja veriarvot blogissasi tukevat samoista oireista kärsivää ja etenkin omaisia ymmärtämään, että oireet kuuluvat asiaan ja oikealla hoidolla sekä lääkkeillä kaikesta selviää. Rattoisaa tapaamista kolleegojen kanssa ja viettäkää mieleenpainuva ruokailuhetki.
Yksityisviestini ei näköjään tule vieläkään läpi :) .

Heikki Honkala kirjoitti...

Lämpimät kiitokset palautteestasi! Joo, joku kumma torakka on langoilla. Entä jos kokeilisit sähköpostia? Osoite on oikealla olevassa palkissa.

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa! Oikealla oleva palkki ei näy mobiiliversiossa. Vietin nimittäin eräänä päivänä 30min googlettelemalla sähköpostiosoitettasi ilman tulosta ja siinähän se olisi ollut kokoajan :). No kirjoittelen Spostia kunhan ehdin.

Heikki Honkala kirjoitti...

Sain viestisi. Hienoa, että asia järjestyi. Vastaan sinulle sähköpostitse