Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 27. syyskuuta 2018

Säpinää Saaristomerellä

Tämä kotimaamme lounaiskolkka on ollut otsikoissa viime aikoina. Turun saaristossa on toteutettu hämmästyttävän suuri interventio, kun nelisen sataa viranomaista on osallistunut samanaikaisesti useiden kohteiden tarkastusoperaatioon.

Vietimme kesällä jälkipolvemme kanssa Norrskatassa. Paikan omistajan mukaan operaatio näkyi myös kyseisen saaren tienoilla ja yksi kohteista, Lilla Segellot, on vain muutaman kilometrin päässä Norrskatan lounaiskulmasta. Vaimoni oli häneen tänään yhteydessä muissa asioissa.

Tämä taitaa olla isojen poikien shakkipeliä. Me tavikset voimme vain arvailla, mistä on pohjimmiltaan kyse. Valtioiden välisessä viestinnässä ei kaikkea sanota ääneen. Tässäkin tapahtumassa on luultavasti viestinnästä kyse.

Todennäköisesti pitää paikkansa, että on ollut syytä epäillä tapahtuneen rahanpesua ja veronkiertoa. Vaikka kyseessä on useita kiinteistöjä upealla saaristoalueella, minua ihmetyttää operaation laajuus. Luulisi, että kyseessä olisivat paljon suuremmat rahamäärät, kun pannaan kerralla noin suuri joukko väkeä liikkeelle.

Tapahtuman sanotaan kuuluvan suureen kansainväliseen rikosepäilyyn. Ehkä se selittää tapahtuman mittasuhteet.

Se, mitä viranomaiset sanovat operaation syyksi, ei sulje pois sitä, että on ajateltu saatavan näyttöä jostakin muustakin. Tämä voi myös selittää iskun laajuutta.

Se, että toiminta näyttää olleen tappiollista, ei merkitse mitään.

Mielestäni ei ole mahdotonta, että kiinteistöt on hankittu hybridivaikuttamistarkoituksissa. Naapurimaassamme on varmasti valmiina lukuisia suunnitelmia erilaisista sotatoimista lähialueillaan. Niiden olemassaolo ei merkitse sitä, että niitä aiottaisiin käyttää. Ne ovat valmiina siltä varalta, että niitä katsottaisiin tarvittavan. Pakolaisten lähettäminen fillareilla Suomen itärajalle oli luultavasti myös hybridioperaatio. Presidentin keskustelivat ja asiat järjestyivät. Tulee mieleen 60-luvun noottikriisi.

Hybridioperaatioilla ei välttämättä pyritä mihinkään konkreettiseen. Tarkoitus voi olla vain luoda epävarmuutta tai kokeilla, miten toimeen reagoidaan.

Eräs kokenut kansanedustaja totesi, että Suomen toteuttama operaatio oli voimakas viesti. Arvelen samaa. Kiinteistöjen hankinta on ehkä ollut iskun lailla piiloviesti. Ääneen ei sanota, mihin pyritään, mutta kummankin tahon johdossa arvataan, mihin toimilla pyritään.

Minun on vaikea ajatella, että kylmän sodan aikana maamme johto olisi antaa lupaa tällaiseen vastatoimeen. Tarkkailtu olisi varmasti huolellisesti.

Mikä on seuraava siirto?



 


Ei kommentteja: