Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 6. syyskuuta 2018

Symmetrisestä tasa-arvosta 1


Välillä tuntuu siltä, että tasa-arvon ajatellaan tarkoittavan täyttä symmetriaa. Siis että, kaikissa tehtävissä pitäisi olla yhtä paljon naisia ja miehiä. Tämä on tietysti kärjistys.

Tehdään kuitenkin ajatusharjoitus ja kuvitellaan, että mies- ja naisvaltaisia aloja symmetrisoitaisiin.

Yle käsitteli mies- ja naisvaltaisia aloja artikkelissaan Miehet ja naiset yhä eri ammateissa - Suomi kärkimaiden joukossa Euroopassa vuonna 2016. Kuvaus perustuu siis muutaman vuoden takaisiin lukuihin, jotka tuskin ovat ratkaisevasti siitä  muuttuneet.

Työllisten naisten yleisimmät ammatit kuuluivat luokkiin:

  • hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijät
  • myyjät ja kauppiaat
  • opettajat ja opetusalan erityisasiantuntijat. 

Miesten vastaavat luokat olivat:

  • luonnontieteiden ja tekniikan erityisasiantuntijat
  • kuljetustyöntekijät
  • rakennustyöntekijät.  

Naisvaltaisimmat alat olivat terveys- ja sosiaalipalvelut (87), majoitus ja ravitsemus (69) sekä koulutus (68). Miesten vastaavat olivat rakentaminen (92), kuljetus ja varastointi (78) sekä teollisuus, sähkö, lämpö, vesi ja jätehuolto (77). Suluissa olevat pyöristetyt prosentti luvut tarkoittavat enemmistösukupuolten osuuksia.

Symmetrian aikaansaaminen näille aloille olisi haastava hanke. Esimerkiksi sairaaloista pitäisi kävelyttää suuri joukko naisia ulos ja korvata heidät miespuolisilla sairaala-alla muuntokoulutetuista rakennustyöntekijöistä ja rekkakuskeista. Viimeksi mainittujen alojen tehtäviä avautuisi naisille.

Kuviteltu tasaus ei olisi maata järisyttävä muutos. Sekä naiset että miehet selviäisivät kaikissa näissä ammateissa aivan hyvin. Kaikki voivat hakeutua näihin, jos haluavat.

Ihmettelen ettei puolustusvoimien tehtävät näy mainituissa luvuissa. Armeija on käsittääkseni yhä hyvin miesvaltainen laitos.






Ei kommentteja: