Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 28. syyskuuta 2018

Varmuuden vuoksi varman päälle peruutin


Monet ovat laillani enemmän tai vähemmän kielifriikkejä. Juuri käyttämäni sanan friikki käytön soveliaisuus on hyvä esimerkki asioista, joita pohdimme ja jopa saivartelemme. Monet kuuntelevat mielellään ohjelmaa Aristoteleen kantapää.

Mainitulla ohjelmalla on samanniminen virallinen (kai) Facebook-sivu, jolla kaltaistemme on mukava temmeltää.

Aloitin eilen keskustelun ilmaisusta "varman päälle", joka ei kuulosta mielestäni hyvältä suomelta. Jotkut pitävät ilmaisua aivan käypänä ja niin se varmaan onkin arkikielessä.  "Varmuuden vuoksi" toimii monessa tapauksessa hyvin, mutta ei mielestäni tarkoita täsmälleen samaa.

- aasinsilta -

Toimin tänään varmuuden vuoksi varman päälle ja peruutin osallistumisemme huomenna Helsingissä järjestettävään hematologisia syöpiä järjestävien verkostopäivään.  Olen yhä flunssainen, enkä halua vaarantaa muiden osallistujien terveyttä. Saatuani siirteen kesäkuussa kaksi vuotta sitten, sain kolme pöpöä ja jouduin lopulta takaisin eristysosastolle.

Soitin osallistumisestani järjestäjälle. Hän oli epävarma asiasta ("En ole lääkäri"). Syöpäpotilaiden on syytä harkita itse osallistumistaan suuriin yleisötapahtumiin, koska immuniteetti on alentunut. Päätin olla osallistumatta, koska en voi olla varma, että kaikki osallistujat harkitsevat asiaa perusteellisesti. Sitäpaitsi ei ole mukava lähteä flunssaisena matkaan.

Eräs oma kokemukseni olkoon esimerkkinä asian merkityksestä. Menin aikoinani hematologian osastolle eristyshuoneeseen siirteen saamista varten. Jotta operaatio voidaan toteuttaa, potilaalla ei saa olla flunssaa tai muuta sellaista, edes lievänä.  Ihmettelimme lääkärin kanssa, ollako vai eikö olla. Oireeni olivat tuskin tunnistettavia, mutta se riitti. Minulta otettiin näytteitä ja minut lähetettiin kotiin odottamaan paranemista ja mahdollista peruutusaikaa. Sittemmin testitulokset vahvistivat päätöksen oikeaksi.

Olisi kiva saada face-to-face -yhteys eläviin survivalisteihin, joita en tunne. Useat tuntemistani ovat jo poistuneet keskuudestamme. On vähän yksinäinen olo. Tässä olisi ollut tilaisuus laajentaa verkostoa. Tosin olisin altistanut itseni useammille suruviesteille. Samoin he minun suhteen. Tieto kohtalotoverin kuolemasta koskettaa hiljaiseksi.

Muuten friikki-sanalle on vaikea keksiä hyvää vastinetta. Intoilija tai harrastaja eivät tarkoita täysin samaa.

Ei kommentteja: