Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 21. toukokuuta 2019

Neljällä värillä paljon


Anders Zorn (1860-1920) on tunnettu ruotsalainen taidemaalari, Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin kaveri. Zorn ei ollut mikään kuvataiteen dynaaminen uudistaja, mutta erittäin taitava maalari.

Opin tänään Taideakatemialla, että on olemassa niin sanottu Zornin paletti. Siihen kuuluu vain neljä väriä (eikä nekään kaikki ole oikeastaan värejä): kadmiumin punainen, okra, musta ja valkoinen. Näillä voidaan sekoittaa hämmästyttävän laaja valikoima eri värisävyjä. Seuraava lyhyt demo osoittaa, mihin nämä värit yltävät. Tässä tosin käytetään kadmiumin punaisen sijasta karmiinin punaista, minkä avulla saadaan myös sinivioletteja sävyjä.



Zorn ei varmaankaan tyytynyt kaikkia teoksia maalatessaan näihin neljään väriin, mutta osan hän on ilmeisesti tehnyt niillä.

Saimme tänään tehtäväksemme tehdä harjoitustyön Zornin paletilla. Ensimmäinen meni minulla pieleen, koska ajattelin laiskuuttani tehdä harjoituksen vesiväreillä. Minulla on koululla hyvin laaja valikoima akvarelliliituja. Sommittelin asetelman ja aloin töihin. Valitsin sopivat liidut. En kuitenkaan huomannut, että värikokoelmassani oleva musta ei ollutkaan vesiväriliitu. Se ei sekoittunut muihin väreihin. Valintani oli myös siksi huono, että vesivärivalkoisella ei kovin ihmeitä saa aikaan. Akvarelleissa käytettävä valkoinen on tunnetusti paperin väri.

Aloitin uudestaan ja käytin koulun akryylivärejä, jotka eivät ole erityisemmin laadukkaita. Tulos oli huomattavasti parempi. Okran ja mustan avulla pitäisi saada aikaan vihreitä värejä, mutta se ei minulta onnistunut. Luulen, että se johtui koulun värin koostumuksesta.

Sinistä on hyvin vaikea tällä valikoimalla aikaan. Sinistä voi kuitenkin apinoida maalaamalla harmaan sävyjä ja sijoittamalla ympärille Albersin väriteorian avulla sopiviä värejä, jotka saavat harmaan näyttämään siniseltä.

Alla oleva Zornin omakuva näyttää tehdyn Zornin nimikkopaletilla. Värit riittävät tähän aiheeseen aivan hyvin.

Anders Zorn: Omakuva (Public Domain)




Ei kommentteja: