Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 3. toukokuuta 2019

Ei nuorten silmiä pidä peittää


On totta, että nuorilta ei saa viedä tulevaisuuden toivoa. Suomessa on kuitenkin asiat tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Silti nuorten sanotaan olevan huolissaan ainakin työllistymisestä ja ilmastonmuutoksesta. Varmaan on aihettakin. Kun syntyvyys vähenee, ei työpaikkojaka synny samaa tahtia kuin menneinä aikoina. Tiedemiehillä ja -naisilla on konsensus siitä, että ilmastonmuutos on tosiasia.

Nuorilla on varmasti ollut huolia ennenkin. Tulevaisuutta on varjostanut milloin nälkä, milloin sota, milloin jokin muu uhka. Tämä ei tarkoita sitä, että nuorten pitäisi lähtökohtaisesti olla huolestuneita.

Kannattaa elää siinä uskossa ja toivossa, että asiat järjestyvät. Toivo ja optimismi ovat hyviä voimavaroja.

Varttuneen polven keskuudessa saatetaan moittia ilmastonmuutosdebattia siitä, että se lisää nuorten ahdistusta. Minusta nuorten silmiä ei pidä peittää. Maailma tulee olemaan heidän käsissään.

Nuorilla on oikeus vaatia meiltä toimia ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Me varttuneet kinastelemme vieläkin siitä, onko ilmastonmuutos totta vai puppua vai kenties salaliitto. Puhutaan vouhotuksesta tai kohusta. Voisiko tämä johtua siitä, että olemme syyllisiä asioiden tilaan. Me olemme työntäneet päämme pensaisiin emmekä ole ottaneet varoituksia vakavasti. Nyt haluaisimme työntää lastenkin päät pensaisiin.

Voimme parhaiten luoda toivon ilmapiiriä sillä, että alamme toimia ilmastonmuutosta vastaan. Me ihmiset olemme erityisasemassa luomakunnassa. Tuntuu nurinkuriselta, että tarkoituksellinen lapsettomuus lisääntyy ehkä ilmastonmuutokseenkin vedoten, koska silloin kielletään inhimillinen olemisen oikeutus. Jos syntyvyys jatkuvasti vähenee, ikärakenne pysyy haastavana. Vähemmistö joutuu ruokkimaan enemmistöä. Voiko tuottavuuden kasvulla jatkuvasti kompensoida epäsuhtaa?

On totta, että me kuormitamme luontoa kohtuuttomasti, erityisesti me korkean elintason maissa asuvat. Maailman voimavarat pitäisi jakaa oikeudenmukaisemmin.

Meidän tulisi muuttaa elämäntapaamme ja etsiä onnea muualta kuin materiasta. Ihminen pystyy ihmeellisiin saavutuksiin, jos vain haluaa.

Hyvinkin voi käydä.





Ei kommentteja: