Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 6. toukokuuta 2020

MOT:n keskenään ristiriitaiset ilmastonmuutosohjelmat

"Jokainen" meistä pitää itseään medialukutaitoisena. Meidän pitäisi jaksaa jatkuvasti olla varuillamme median äärellä ja miettiä toimittajien mahdollisia agendoja. Ei ole helppo laji.

Olen jo kirjoittanut MOT:n äskettäisestä ohjelmasta Ilmastoepäilyn kylväjät. Siinä haastatellaan sekä aiheeseen kriittisesti että myönteisesti suhtautuvia. En keksi parempia nimityksille näille leireille. Otsikko toki kertoo toimittajan ilmeisen näkemyksen asiasta.

Olen nyt katsonut MOT:n kaksi aikaisempaa ohjelmaa samasta aiheesta. Niissä agenda on täysin vastakkainen. Ohjelmat Ilmastogate ja Ilmastokatastrofi peruutettu esitettiin vuonna 2010. Jälkimmäisestä on ilmeisesti tullut myös päivitetty versio vuonna 2018. Jälkimmäinen katsomani oli luultavasti alkuperäinen versio. Molemmissa on paljon samaa aineistoa. Asiantuntijoina on käytetty vain aiheeseen kriittisesti suhtautuvia. Jommassakummassa sanottiin, että ohjelmaan oli pyydetty haastattelua myös Petteri Taalakselta, mutta tämä oli kieltäytynyt. Hänen näkemyksensä olisi varmaankin poikennut linjasta. Hän toimi kyseisten ohjelmien esitysaikana Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana ja on nyt Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri.

Vanhoissa MOT:n ohjelmissa ilmostonmuutosuhkaa todellisena pitävät leimataan lähes rikollisiksi. Näin ajattelevia kutsutaan halveksivasti lätkäjengiksi surullisen kuuluisan jääkiekkomailagraafin mukaan. Vaikutusvaltaisen MIT-yliopiston edustaja heittää epäilyksen, että "lätkäjengin" tutkijat ja jotkut muut tahot tienaavat rahaa kannoillaan. Tästä heitosta on ilmeisesti tehty totuus. Jommassakummassa esitettiin "lätkäjengin" jäsenten toisilleen lähettämiksi sanottuja tyrmistyttäviä viestejä. Ne kielivät manipuloinnista.

En osaa sanoa, ovatko MOT:n vanhat ohjelmat lähteitä taitavasti valikoiden tehtyä propagandaa vai ansiokasta tutkivaa journalismia. Ainakin ne saivat minut hämmennyksen valtaan.

Vanhin pojistani tiesi, että vanhojen ohjelmien tuottajana toimi Matti Virtanen, joka julkaisi viime vuonna ilmastokriitisen teoksen Ilmastopaniikki: Hoito-opas.

Ihmettelen, mikä on toimittajan, tuottajan ja Ylen linjan rooli näiden ohjelmien teossa.

Tiedän, että myös termistä "ilmastokriitikko" väännetään kättä.

Viimeisimmässä ohjelmassa haastateltu ilmastokriittisen Ilmastofoorumin edustaja Simo Ruoho väitti, että IPPC:n tutkimukset ovat sinänsä luotettavia, mutta että raportit ovat poliittisesti vinoutuneita.

Ruoho on suorittanut syventävät opinnot astronomiassa ja opettajan tutkinnon. Virtasella on maisteriopinnot maantieteessä.

Olen yhä etsijä. Yritän saada selvää, miten mielikuvani ilmastonmuutosuhasta syntyvät.

Toivon sydämmestäni, että denialistit ja skeptikot ovat oikeassa. 

Ei kommentteja: