Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 4. kesäkuuta 2021

Ankaraa elämää

Luin Sally Salmisen eeppisen romaanin Katriina, Kirja kertoo tarinan naisesta, joka rakastuu merimieheen, avioituu ja muuttaa miehen tölliin Ahvenanmaalle. Kirja on hyvin uskottavan tuntuinen kuvaus ahvenanmaalaisen köyhälistön elämästä paikallisten patruunoiden vallan alla. Salminen itse onkin kotoisin Ahvenanmaan Vårdöstä. Puoliso Johan on pitkiä aikoja merellä. Katriina tekee keikkahommia varakkaampien tiloilla. Hän on taistelijaluonne, mikä herättää kunnioitusta ainakin yhdessä patruunassa.

Lapsia syntyy ja varttuu halvaksi työvoimaksi. Yksi heistä on niin tarmokas, että tekee luokkaretken opiskelemalla kapteeniksi. Yksi pojista ei palaa meriltä koskaan. Alus, jolla hän työskenteli, oli ilmeisesti uponnut tai palanut. Ainut tytär kuolee lapsena. Nuorin pojista on levoton sielu ja päätyy lopulta Australiaan. 

Elämä on monella tavalla kovaa luokkayhteiskunnassa. Kirja kattaa Katariinan elämän Johaniin tutustumisesta kuolemaan saakka, jota ennen hän ehtii nauttia lastenlapsista. Teos tuo mieleen Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -trilogian. 

Tätä pitää saada lisää. Salmisen romaani Meren saari odottaa noutamista kirjastossa.

Ei kommentteja: