Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 15. heinäkuuta 2022

Uskomattoman rohkea nuori venäläinen

 

Daniil Orain kyselee kaduilla venäläisten mielipiteitä asioista, jotka ovat tällä hetkellä hyvin tulenarkoja. Keskusteluja kuvataan ja hän julkaisee niitä Youtubessa kanavalla 1420. Tämä on hänen käymänsä koulun numero. Hän uskaltaa jopa kysyä nuorten mielipiteitä Putinista. 

Videoissa on englanninkieliset tekstitykset. 

Tässä videossa hän näyttää ihmisille kuvia Ukrainan tuhoista ja juttelee niistä heidän kanssaan:



Luultavasti varsin moni kieltäytyy haastattelusta, joten näistä videoista ei voine tehdä yleistyksiä. Ne kuitenkin kertovat, että tällaisiakin mielipiteitä on olemassa. 

Nämä videot voivat tietysti olla disinformaatiota, mutta minusta ne vaikuttavat uskottavilta. Voi myös kysyä, mihin sellaisella pyrittäisiin. 

Seuraavassa Daniil kyselee, mitä mieltä nuoret ovat Putinista. Nämä haastattelut on ilmeisesti tehty joko ennen sodan alkua tai vähän sen jälkeen tai sekä-että. Voi olla, että vastaukset eivät olisi nyt kysyttynä yhtä avoimia. 



Emme voi tietää, onko Daniililla jokin agenda tässä missiossaan. Valikoiko hän mahdollisesti haastatteluja siten, että niistä syntyy tietty kuva. Ehkä ei. Tieteellistä tutkimusta tämä tuskin on. Ehkä Daniil haluaa välittää tavallisten venäläisten tuntoja länteen. Hän ei kuulemma välitä, onko vastaaja Putinin puolella vai häntä vastaan. Hän myös tunnistaa toimiensa vaarallisuuden ja on huolissaan. 

Tässä kysytään käsityksiä Venäjän mahdollisista tavoitteista Ukrainan suhteen:


Kanadalainen The National on tehnyt lyhyen dokumentin Daniil Orainista, joten kyllä hänet kannattaa ottaa vakavasti:


Putinin hallinnon täytyy olla tietoinen Daniil Orainin puuhista. Voi olla, että hänen videonsa ei näy Venäjällä ja siitä syystä niistä ei niin välitetä. Tärkeintä hallinnolle lienee, että oma kansa tukee missiota kuten se kai tukee. Nämä videot kuitenkin osoittavat, että ainakin osa kansalaisista ajattelee omilla aivoillaan. 

Kuinkahan Daniilille käy. Jos uusia videoita ei jossakin vaiheessa tule, hänet on ehkä pidätetty. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen katsonut näitä 1420-kanavan videoita ja niistä tosiaan tulee vähän luottavaisempi mieli tavallisten venäläisten sielunmaiseman osalta. Mutta toisaalta liian ruusuista kuvaa ei niiden perusteella pidä uskoa.

Videoilla haastateltavat henkilöt asuvat lähes kaikki Moskovassa ja monet heistä ovat nuoria. Eli he eivät todellakaan edusta tyypillistä venäläistä, joka elää jossain kaukana isoista kaupungeista ja on pelkästään valtiollisten tv-kanavien propagandan varassa.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentista. Totta puhut.