Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 14. maaliskuuta 2023

Mikä tämä on - patsas vai toimisto?

 

Tämän monumentaalisen teoksen nimi on Tête Carrée, minkä voisi suomentaa neliskanttiseksi pääksi. Se sijaitsee Nizzan keskustassa. 

Teos on ranskalaisen kuvanveistäjä Sacha Sosnon sekä arkkitehtien  Francis Capusin ja Yvés Bayardin työn tulos. Sen sisällä on Louis Nucéra -kirjaston toimistotiloja.

Tête Carrée on maailman ensimmäinen veistos, jonka sisällä ihmiset toimivat.  Alexandre Joseph Sosnowskyn (1937 -2013)  eli Sacha Sosnon äiti oli ranskalainen ja isä virolainen. Hän vietti lapsuutensa Latvian Riiassa. 

Hän innostui taidemaalauksesta asuessaan Ranskassa Henri Matissen naapurissa. Myöhemmin hän opiskeli mm. kieliä. 

Minulle ei ole selvinnyt, saiko hän muodollista taidekoulutusta ollenkaan. Maailman ehkä kuuluisimmalla arkkitehdillä eli Corbusierilläkään ei tainnut olla alan tutkintoa. Tämä Sosnon teos Le Guetteur (tähyilijä) on täällä Cagnes-sur-Merissä kauppakeskus Polygone Rivieran edustalla. 

Selvästi Tête Carréen sukulaisteos. 

Teoksen on toteuttanut torinolainen The Fonderia Artistica De Carli Sosnon kuoleman jälkeen hänen tekemänsä mallin pohjalta. 
Täälläkin näyttää jotakin toimintaa sisällä olevan. 
Tällainen on Aasialaisen taiteen museon lähellä. En löytänyt nettiä penkomalla tietoja tästä, mutta Sosnon sen täytyy mitä ilmeisimmin olla. 


Tällä Sosnon Vénuksella on ahtaat paikat AC Hôtel Marriotin päädyssä Nizzassa. 

Kun hain tietoja, minulle selvisi, että siellä on toinenkin. Ilmeisesti toisessa päässä.
Il n'y a plus d'obstacles

Ei ole enää esteitä


Tämä on lähellä valtavaa hippodromea täällä Cagnes-sur-Merissä. Viittaakohan tämä niihin heppoihin, jotka ovat jättäneet kilvan vaivat ja siirtyneet eläkkeelle tai rajan taakse?
Täältä löydät lisää Sacha Sosnon teoksia. Bonne journée!

Au revoir


Ei kommentteja: