Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Kysyin neuvoa tekoälyltä ja ällistyin

 


Kuva Gerd Altmann Pixabaystä



Chat GPT muuttaa maailmaa. Siitä olen nyt vakuuttunut. Olen kuvitellut tekoälyn olevan vielä aika kökköisessä vaiheessa.

Kokeilin muutamalla kysymyksellä ja tunnen, että jotakin vallankumouksellista on tapahtumassa. Alla ensimmäinen. 



Miten saan iPhone SE -puhelimeni ottamaan tarkempia kuvia? 



Jostakin syystä kännykkäni ei suostu tarkentumaan hyvin lähellä olevaan kohteeseen. Vaimollani on samanlainen ja sillä onnistuu. 


Kuva StockSnap Pixabaystä


Chat GPT alkoi tulostaa vastausta ruudulle ja pian se oli siinä.

On hämmästyttävää, että vastaus näyttää asiantuntevan ihmisen perusteellisesti eritellyltä ohjeelta. Suomen kielikin on erehdyttävän kelvollista.

Ohjeessa neuvotaan puhdistamaan kameran linssin, käyttämään automaattitarkennusta, kuvaamaan HDR-tilassa, laukaisemaan mahdollisen liikkumattomana, hyödyntämään kuvausasetuksia ja käyttämään lisävarusteita.

Vastaus on hämmästyttävän hyvä, lähes täydellinen ...

mutta se ei ratkaissut ongelmaani.  

Ehkä kännykässäni on jokin vika. Harmillista, että unohdin pyytää vastausta nimenomaan läheltä otettaviin kuvaustilanteisiin. 


Tässä vastaus kokonaisuudessaan: 



Vastaus: "On muutamia asioita, joita voit tehdä, jotta iPhone SE -puhelimesi ottaisi tarkempia kuvia:

  1. Puhdista kameran linssi: Puhdista iPhone SE:n kameran linssi ennen kuin aloitat kuvaamisen. Voit käyttää esimerkiksi mikrokuituliinaa, joka on tarkoitettu puhdistamaan laseja ja muita herkkiä pintoja.
  2. Käytä kameran automaattitarkennusta: iPhone SE:ssä on automaattitarkennus, joka etsii kohteen kuvassa ja tarkentaa siihen. Voit käyttää tätä ominaisuutta painamalla kameranäytön kohtaa, johon haluat tarkentaa. Kamera keskittyy tähän kohtaan, ja kuva on tarkempi.
  3. Käytä HDR-tilaa: HDR-tila (High Dynamic Range) auttaa parantamaan kuvien laatua. Voit kytkeä HDR-tilan päälle iPhonen Asetukset-valikosta kameran asetuksista. HDR-tilassa kamera ottaa kolme kuvaa eri valotustasoilla ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi, joka on tarkempi ja sisältää enemmän yksityiskohtia.
  4. Vähennä kameran liikettä: Yksi tapa vähentää kameran liikettä on käyttää kameran lukitusta. Voit kytkeä sen päälle painamalla kameranäytön kohtaa, joka on haluamassasi tarkennuspisteessä. Sen jälkeen pidä painettuna ja odota, kunnes ilmestyy lukko-symboli. Tämä lukitsee kameran tarkennuspisteen ja vähentää kameran liikettä.
  5. Hyödynnä kuvausasetuksia: iPhone SE:ssä on useita kuvausasetuksia, jotka voivat auttaa sinua ottamaan tarkempia kuvia eri olosuhteissa. Esimerkiksi "Live Photo" -tilassa kamera tallentaa lyhyen videon kuvan yhteydessä, joka voi auttaa tallentamaan tilanteen paremmin.
  6. Käytä lisävarusteita: Voit myös hankkia erilaisia lisävarusteita, kuten jalustan tai lisävalon, jotka voivat auttaa sinua ottamaan tarkempia kuvia eri olosuhteissa.

Nämä ovat muutamia vinkkejä, joita voit käyttää iPhone SE:n kameran käytössä, jotta saat tarkempia kuvia."




Kuva ken19991210 Pixabaystä




Opettajat tulevat olemaan liemessä. Essee-vastauksen saa tuosta noin vain. Ehkäpä tämä merkitsee perinteisen kokeen renesanssia. Tai sitten keksitään jotakin aivan muuta. 


Ehkä aletaan hyväksyä tekoälyn tuottama raportti, mutta testataan haastattelemalla tai presentaatiolla, että opiskelija on sisäistänyt asian. Lisäksi häneltä voidaan edellyttää, että hän on varmistanut tietojen luotettavuuden.  


Yksi näkökulma asiassa on luotettavuus. Mistä voin tietää, että tiedot ovat uskottavista lähteistä?


Ei kommentteja: