Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 14. toukokuuta 2015

Suomen ensimmäiset rivitalot

Kävin pyöräilemässä Kulosaaressa eli Kuliksessa kuten sanotaan. Sain tuntumaa fyysiseen kuntooni. Se tuntuu olevan kohtalainen. Jaksan hyvin kevyttä liikuntaa, mutta rehkiminen ei luonnista. Hyvä näinkin. Jos ajelen ulkona fillarilla kesäkautena, eiköhän voimapuolikin ala kohentua. Tiedä sitten, vaikuttaako syöpä taustalla niin, että kunto nousee tavanomaista nihkeämmin.  


Tämä teos löytyy Kuliksen ostaria vastapäätä olevalta puistontapaiselta. Se on vuodelta 2000. Tekijä on Tessaraktin varjo ja tekijä Håkan Simberg. Nämä tiedot ovat peräisin Pauli Jokisen teoksesta Sunnuntaikävelyllä Helsingissä. Luultavasti kirjaan merkityssä nimessä on virhe. Tesserakti tarkoittaa kuution neliulotteista kuvausta ja sellainen veistos voisi olla.




Näitä 50- ja 60-luvun ostareita on pantu nurin viime vuosina. Meidän läheltämme jyrättiin Hertsikan sellainen muutama vuosi sitten. Viimeisin tuhottu taitaa olla Maunulan ostoskeskus. Toivottavasti jokin niistä jätetään muistoksi menneestä.



Kulosaarentien varrella olevat Ribbinghofin talot vuosilta 1916-1917 ovat Suomen ensimmäiset rivitalot. Suunnittelija on Armas Lingren. (Jokinen) Kunpa tällaisia olisi tehty enemmänkin.














Ei kommentteja: