Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 16. lokakuuta 2018

Kumpi voittaa - hallitus vai oppositio?

Saapa nähdä, miten hallituksen lopulta käy. Kaksi kovaa on asettunut toisiaan vastaan ja arvovalta turpoaa kummallakin puolella.

Hallitus päässee kuiville luottamusäänestyksessä ja voinee säätää irtisanomislain yksinkertaisella enemmistöllä. Asia voidaan hoitaa vankasti säännösten mukaan näin, mutta silti voi kysyä, onko se viisasta.

Poliittisten lakkojen oikeutuksesta voi olla montaa mieltä, mutta epäilemättä niitä järjestetään, jos hallitus vie hanketta eteenpäin. Sosialidemokraattien kannatus on viimeisten mittausten mukaan vahvin. Lakkoilu todennäköisesti lisäisi sitä entisestään, ja ensi vuonna pidetään vaalit. Uusi hallitus mahdollisesti kumoaa tämän hallituksen uudistuksia.

Tilanne on kärjistynyt, ja uudistuksen toteuttamista perustellaan muun muassa sillä, että lainsäädäntövalta ei kuulu työmarkkinajärjestöille. Tottahan se on.

Vaikka enemmistön argumentit olisivat kuinka pätevät, olisi minusta silti syytä miettiä, kannattaako sen tehdä sellaista muutosta, joka jättäisi vähemmistön katkeraksi.

Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan uudistus saisi yrittäjät palkkaamaan lisää työntekijöitä. Asiaa on kysytty yrittäjiltä itseltään. Olen itse opiskellut markkinointia ja käsitykseni mukaan ostoaikomusten tutkiminen on hyvin haastavaa. Kuluttajien on hyvin vaikea arvioida etukäteen, ostaisivatko he jonkin uuden tuotteen, jos sellainen tulisi markkinoille. Mittaus voi näyttää vihreää valoa hankkeelle, joka voi silti epäonnistua, koska ostoaikomukset eivät toteudukaan.

Mietin, päteekö sama yrittäjien rekrytointiaikomuksien mittaamiseen. Varmaa vastausta on mahdotonta antaa.

Suomessa on pitkät perinteet asioiden kolmikantaisesta päättämisestä. Työmarkkinajärjestöt ovat olleet lakihankkeissa mukana, vaikka asia ei oikeastaan niille kuuluisi. Lopputulos on saatu aikaan, vaikka mikään taho ei ole saanut kaikkea haluamaansa läpi. Tulos on ollut kompromissi.

Asia on monimutkainen. Kataisen johtamassa niin sanotussa sixpack-hallituksessa oli nimensä mukaisesti kuusi puoluetta, oikealta ja vasemmalta. Asioihin saatiin useita näkökulmia, mutta valmista oli vaikea saada aikaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Kannattaa lukea Sixten Korkmanin punnittu näkemys (Muistosanat kolmikannalle?) tämän päivän Hesarista.






5 kommenttia:

Rainer Kukko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, näin voi olla. Sipilä kuitenkin tarjoutui neuvottelemaan Rinteen kanssa, mutta ei käynyt. Ne vaalit, ne vaalit.

Rainer Kukko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heikki Honkala kirjoitti...

Moi Rainer! Poikkeathan kahville, jos liikut Turussa.

Rainer Kukko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.