Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 11. lokakuuta 2018

Maapallo on hyökkäyksen kohteena

YK-taustaisen hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreen raportin mukaan ilmaston lämpenemisen rajoittamistavoite on asetettava puoleentoista prosenttiin kahden sijasta, jos halutaan välttää monia katastrofaalisia vaikutukssia.

Ainakin Suomessa asia on ollut ykkösuutinen. Toivottavasti teema jää pinnalle.

Kukaan ei voi varmasti sanoa, onko laskelmat oikeat, mutta järkeni sanoo, että niihin kannattaa uskoa. Toimettomuuden riskit ovat liian suuret otettaviksi.

Tilanne on ainutlaatuinen, koska kyseessä on koko maapallon tulevaisuus. Maailmankaikkeuden kannalta asia samantekevä, mutta ihmiskunnan näkökulmasta äärettömän vakava.

Ihmiset ovat ennenkin joutuneet sopeutumaan ilmastonmuutoksiin. 10.000 vuotta sitten Fennoskandia oli jään alla. Kun jää suli ja maa paljastui, tänne alkoi muuttaa ihmisiä. Tämän faktan taakse ei kannata piiloutua. Jos ihmisen aiheuttama lämpeneminen kiihtyy hallitsemattomasti, seuraukset voivat olla apokalyptiset.

Ihmiskunta ei katoa, mutta muutos todennäköisesti aiheuttaa suunnattomasti kärsimystä ja kuolemaa. Tämä on eettinen kysymys. Velvollisuutemme on toimia. Toimiminen synnyttää toivoa.

Usein väitellään siitä, pitäisikö asia sälyttää valtioiden vai yksilöiden hoidettavaksi. Turha kiistellä. Molempi parempi. Valioiden sisäiset ja keskinäiset toimet ovat hitaita. Kuluttajina voimme muuttaa tapojamme heti. Suuret kulutusmuutokset aiheuttavat tosin ristiaallokkoa markkinoilla, mutta ne ovat välttämättömiä. Katoava kysyntä väistyy uuden tieltä. Moni joutuu vaihtamaan alaa.

Asia tulisi rinnastaa sellaisiin asioihin kuin avaruusolioiden hyökkäys tai valtavan asteroidin suuntautuminen maapalloa kohti. Erilaisista aatteista tai valtiojärjestelmistä huolimatta kaikkien velvollisuus on vetää yhtä köyttä.

Olemme vaimoni kanssa ostaneet lentoliput Nizzaan ensi vuoden alkuun. Myynnissä on päästöjen kompensoimiseen tarkoitettuja lentomaksuja. Olen pitänyt niitä huuhaana, mutta täytyy tutustua asiaan paremmin.

Kasvihuoneilmiö on hankala, koska se äärettömän monimutkainen. Miten me tavalliset talliaiset voimme tietää, miten milloinkin kannattaa toimia? Meidän on kuitenkin syytä yrittää. Uutta lainsäädäntöä ja uusia kansainvälisiä sopimuksia varmasti tarvitaan.

Maapalloa vastaan hyökätään. Vihollinen olemme me.

Toivottavasti tästä tulee kaikkien yhteiset talkoot.




Ei kommentteja: