Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Sitkeä yskä ja leukemiatausta


Sitkeä yskäni jatkuu. Äkkiä ajatellen tällainen köhä ei ole vaiva eikä mikään. Kävimme sunnuntaina kylässä eikä isäntäväki piitannut tartuntavaarasta. Kävin myös maanantaina ruotsin keskustelutunnilla.

Yskäni johtuu luultavasti viruksesta, joten siihen eivät antibiootit tehoa. Se on vain podettava pois.

Minun on vaikea arvioida, mikä on tällaisten lievien tautien merkitys syöpähistoriani kannalta. Tällaisenaan yskäni ei ehkä merkitse juuri mitään, pientä epämukavuutta vain. Mietin kuitenkin voiko se muuttua keuhkoputkentulehdukseksi. Antibiootit eivät taitaisi tepsiä siihenkään.

Jos tautini äityy keuhkokuumeeksi, voi olla edessä sairaalamatka. Monilla siirteen saaneilla on keuhkoissa ongelmia ja sellaiset saattavat olla jopa kohtalokkaita. Minun lääkitykseni on ajettu vähiin, mutta keuhkoja suojaavia pillereitä vielä syön. En varmaankaan aiheetta.

Viime lauantaisessa verkostotapaamisessa oli kerrottu, että allogeenisessa kantasolusiirteessä vaihdetaan potilaan immuniteetti. Luovuttajalta saatu vastustuskyky pitää leukemiasoluja vieraina ja alkaa hävittää niitä. Oma vanha immuniteettini antaisi niiden lisääntyä.

Alkuperäinen vastustuskykyni olisi saattanut torjua tämän sitkeän yskäni tai sen syyn. Luovuttajani näyttää näiltä välttyneen.

Leukemian potenut voi menehtyä käänteishyljintäoireisiin, tulehdukseen tai sairauden uusiutumiseen.  Tulehduksetkin pitää siis ottaa vakavasti.

Duodecimin sivuilla olevan artikkelin mukaan pitkittynyt yskä on usein jonkin virustulehduksen jälkitauti. Syynä voi olla esimerkiksi poskiontelotulehdus, jollaisen oireita tunnistin ennen tätä yskää. Pitkittynyttä (4-8 vk.) oma tapaukseni ei vielä ole, koska olen köhinyt vasta viikon.

Olen välillä treenannut ja välillä en. Mietin voiko kuntoilu pitkittää tai pahentaa tautiani.

Saamani siirre on lähes täysosuma, koska minulla ei ole tähän mennessä todettu jäännöstautia ja käänteishyljintäoireenikin ovat hyvin lieviä. Väsymykseni saattaa johtua siitä, että saatu immuniteetti ampuu kaikkea liikkuvaa niin kuin sen pitääkin.

Taidan soittaa siirrehoitajalle.










Ei kommentteja: