Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 15. syyskuuta 2020

Luova tuho

Taloustieteilijä Schumpeter on esittänyt ajatuksen luovasta tuhosta, joka johtuu innovaatioista. Kilpailutilanteessa ne yritykset, jotka osaavat parantaa tuottavuuttaan uusien keksintöjen avulla, selviävät voittajina markkinoilla. Ne, jotka takertuvat menneeseen, katoavat. 

Luova tuho aiheuttaa kipeitä tilanteita, koska moni menettää elinkeinonsa. Mielestäni yhteiskunnan tehtävänä on auttaa esimerkiksi koulutuksen avulla työnsä menettäneitä työllistymään uudelleen. 

Olin aikoinani amerikkalaisen Control Data Coporationin palveluksessa. Yritys valmisti hyvin tehokkaita tietokoneita ja tarjosi tietopalvelua omissa datakeskuksissaan, joita pystyi käyttämään puhelinverkon välityksellä. 

CDC on nykyään vain muisto menneestä. PC:t eli mikrotietokoneet valtasivat markkinat eikä yritys ollut varautunut tällaiseen uhkaan. Yrityksille oli mieluisampaa hankkia henkilökohtaisia tietokoneita, joista voi tehdä poistoja tai jotka voi maksaa kiinteinä veloituksina, kuin maksaa jonkun keskustietokoneen käytöstä. 

Maatilat tarvitsivat ennen vanhaan runsaasti työvoimaa. Traktorien ja puimureiden esiinmarssi pakotti monet hakeutumaan muihin töihin. 

Matkatoimistoja ja pankkikonttoreita ei ole enää paljoakaan, kiitos internetin. 

Luova tuho aiheuttaa suhdannevaihteluja, koska sopeutuminen uusiin tilanteisiin vie aikansa. 

Kaikki muutoksien alkusyy ei ole luova tuho. Esimerkiksi koronavirus ei ole innovaatio. Se kuitenkin saattaa yritykset tilanteeseen, josta heikoimmat putoavat. Myöskään ilmastonmuutos ei ole mielestäni luovaa tuhoa, mutta se aiheuttaa sellaista. Niille, jotka keksivät ilmastoystävällisiä ratkaisuja, avautuu uusia markkinoita. 

Neste aikoo lopettaa Naantalin jalostamonsa, joka on keskittynyt fossiilisten polttoaineiden tuotantoon. Näiden kysyntä on laskenut. Neste on kuitenkin saavuttanut merkittävän aseman uusiutuvien öljytuotteiden markkinoilla. 

Luova tuho tulee jatkossakin ravistelemaan markkinoita. Se on julmaa, mutta välttämätöntä. 





Ei kommentteja: