Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Arvatkaa, missä on entinen Kaarinan kirkko



Kävimme vaimon kanssa viehättävässä paikassa. Menimme tutustumaan Pyhän Katariinan kirkkoon, joka on linnuntietä vain runsaan kilometrin päässä Turun tuomiokirkosta.



Sisään emme päässeet, mutta ympäristössäkin oli katselemista.







Kirkon vieressä olevan hautakappelin on rakennuttanut piispa Jakob Gadolin, joka eli 1719-1802. Hänen maallinen majansa lepää tuossa tiilirakennuksessa, jossa on myös hänen sukulaisiaan ja sukuun tulleita.

Kun tällaisia historiallisia asioita penkoo, saattaa löytää asioita, jotka sivuavat omiakin esivanhempia.  Jakob isä, Jakob myöskin, pakeni isovihaa Ruotsiin kuten moni muukin, joka siihen kykeni. Isä-Jakob toimi palattuaan Merkikarvian kirkkoherrana. Yksi hänen edeltäjistään kyseisessä virassa oli Thomas Kellander, joka on sukututkimusten mukaan yksi esi-isistäni. Myös hän oli Ruotsissa isovihan levottomuuksia paossa.

Jakob Gadolin junior opiskeli ennen telogian ja matematiikan opintojaan Porin triviaalikoulussa. Sattumalta myös Thomas Kellanderin appiukko Jonas Wrigstadius toimi samassa opinahjossa apologistana, mutta hän kuoli jo ennen Gadolin juniorin syntymää, joten eivät ole voineet tavata.


Pyhän Katariinan kirkon lähellä on tunnelmallinen pappila, joka lienee nykyään kirkkoherranvirasto.



Pyhän Katariinan kirkko on hieno historiallinen alue ylioppilaskylän kainalossa. Kannattaa tutustua.






Minulle oli yllätys, että Pyhän Katariinan kirkko on entinen Kaarinan kirkko ja aluekin on tietysti kuulunut Kaarinaan, vaikka on näin lähellä Turun tuomiokirkkoa. Alue liitettiin Turkuun vuonna 1939 ja erottui Kaarinan seurakunnasta Turun Katariinan seurakunnaksi vasta vuonna 1991.





Ei kommentteja: