Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 1. toukokuuta 2020

Hyvin vastenmielinen ilmiö

Eilisiltainen Ulkolinja (Näkymättömät työntekijät) kertoi asiasta, josta minulla ei ollut aavistustakaan.

Suuret amerikkalaiset teknologiajätit - kuten Google ja Facebook - teettävät aliahankkijoiden kautta työtä pahimmillaan lähes palkatta. Työ on ainakin osittain hyvin yksitoikkoista tai raakuuksien näkemiselle altistavaa. Tekoäly ei vielä pysty hoitamaan näitä asioita luotettavasti. Alipalkatut ihmiset tavallaan kouluttavat tekoälyä.  He näytävät tekevän sen käyttöliittymältään yksinkertaiselta vaikuttavilla sovelluksilla, joka muokkaa algorimeja. Palkkaus voi olla huonoimmillaan kymmeniä senttejä tunnissa.

Kaarinan tammilehtoa


Järjestely toimii siten, että työntekijät eivät pääse työsuhteeseen työn alkuperäisen käyttäjän kanssa. Mallin on mahdollisesti luonut Figure Eight (aik. Dolores Lab), joka näyttää toimivan yrityskaupan jälkeen nimellä appen. Figure Eightin pomo Lukas Biewald on kehuskellut, miten ihminen voidaan palkata töihin kymmeneksi minuutiksi ja potkaista sitten ulos.

Biewaldia haastatellaan ohjelmassa. Tapahtumaa vartioi yrityksen viestintäjohtaja. Kun heiltä kysytään mikrotyöntekijöiden työolosuhteista, tapaaminen loppuu lyhyeen.

Esimerkkitapauksina on kaupassa työskentelevä mies ja avustusta saava yksinhuoltajanainen, jotka hankkivat mikrotyön avulla lisäansiota. Muuta sivutyötä ei ole saatavissa.

Dokumenttiin yritettiin saada haastatteluja mikrotyötä teettäviltä suuryrityksiltä. Nämä kieltäytyivät. Jotkut ilmoittivat korulausein, kuinka tärkeää työntekijöiden hyvinvointi heille on. Työsuhteisille saattaa ollakin.

Näiden mikrotyöläisten työpanos on yheiskunnalle hyvin tärkeä, koska he siivoavat netistä pois vihapuhetta, pornoa ja väkivaltamateriaalia. Samalla he kuitenkin altistuvat itse tällaiselle aineistolle.
Esimerkkeinä aineiston vakivaltaisuudesta äärimmillään kerrotaan videoista, joista yhdessä nainen poltetaan elävältä ja muissa silvotaan ihmisiä. Tällaisten näkeminen aiheuttaa traumoja.

En voi käsittää, miten tuollaista materiaalia synnytetään. Ovatko ne aitoja vai keinotekoisia? Toivottavasti jälkimmäisiä.

Tämän dokumentin näkeminen aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Minä kirjoitan tätä artikkelia Googlen omistaman Bloggerin alustalle. Kun olen julkaissut juttuni, linkitän sen etusivulleni Facebookiin.

Ulkolinja kuvaa olevansa kansainvälistä journalismia. Tähän dokumenttiin Yle on varmasti ostanut oikeudet. Se tuli eilen suorana ja on yhä nähtävissä Areenassa. Dokkarin sisältö on hyvin luotettavan tuntuista. Onko sanoma kuitenkin jotenkin värittynyt?

Amerikkalaisilla tietotekniikkajättiläisillä on suunnattoman paljon valtaa. On hyvin vaikea tulla toimeen ilman heidän ohjelmiaan. Jos yrittäisin boikotoida niitä, se ei tuntuisi missään ja minä en voisi tehdä sitä, mitä haluan.

Nettiä siivotaan saastasta mikrotyönä lasten ja meidän kaikkien suojelemiseksi. Jätit teettävät työn äärimmäisen halvalla, koska se on mahdollista, ja saavat suuremmat voitot.






3 kommenttia:

Pasi Ahdevainio kirjoitti...

Tässä on yksi artikkeli aiheesta, jos kiinnostaa lukea:

https://www.theverge.com/2019/12/16/21021005/google-youtube-moderators-ptsd-accenture-violent-disturbing-content-interviews-video

Aulikki Holma kirjoitti...

Kiitos, Heikki, arvokkaasta tiedotuksesta, ilmiön kuvaamisesta,ja kannanotostasi tähän häikäilemättömään "toimialaan". Yhteiskynnassa on luotava keinot estää moinen hauraassa asemassa oleviin ihmisiin kohdistuva hyväksikäyttö.

attribuutti@gmail.com kirjoitti...

Kiitos Pasi linkistäsi.

Kiitos Aulikki palautteestasi.

Merkillistä, että demokraattiset järjestelmät ovat onnistuneet suojaamaan yksilöitä tilanteissa, joissa voimasuhteet eivät ole tasapainossa, mutta tällainen on kuitenkin mahdollista.