Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Kauhea tarina

Huojuva talo on nyt luettu. Eeron käytös käy entistä rajummaksi. Vaikuttaa siltä, että narsisti on kovin lievä ilmaus kuvaamaan häntä. Onko hän psykopaatti? Hän ei siedä moraalisen käyttäytymisen edellyttämiä rajoituksia elämässään. Hän haluaa toimia vaistojensa mukaan. 

Lea mukautuu miltei loputtomasti Eeron oikkuihin ja väkivaltaisuuteen. Hän puhuu välillä järkeä miehelleen, mutta huonolla menestyksellä. Toisinaan Eero äityy nyyhkyttämään omaa pahuuttaan. Näissä tilanteissa hän saa henkistä tukea puolisoltaan. Kirjailija antaa lukijan ymmärtää, että Eero on jopa syyllistynyt maanpetokselliseen toimintaan.

Eero on hurmannut erään perheessä olleista palvelijoista. Tälle on syntynyt täysin väärä kuva Eerosta jalona ja rakastavana ihmisenä. 

Yksi toinen apulaisista (Siiri) vaatii oikeutetusti ruokkomaksuja saamastaan lapsesta. Hän tosin yrittää pumpata mahdollisimman suurta summaa, jotta olisi houkutteleva aviokandidaatti maaseudulla. 

Romaanin kliimaksi on tilanne, jossa sekä Eero että Siiri kuolevat.

Eero edustaa kirjassa äärimmäistä pahaa, ja Aulis on hyvyyden ilmentymää. Hän ilmeisesti jopa rahoittaa Eeroa, jotta Lean tilanne lasten kanssa säilyy talouden suhteen vakaana. Eero tosin on äärimmäisen kitsas Leaa kohtaan. Auliksen tunteet Leaa kohtaan saattaa selittää hänen toimintaansa.

Toini vaikuttaa kyyniseltä kirjan alkupuolella, mutta saattaa edustaa aika tavanomaista ajattelua 30-luvulla, jonka alkupuolella Jotuni on teoksen kirjoittanut. 

Romaanin loppu on kuin sadusta. Lea saa jopa yllättäen perintölupauksen eräältä kuolemaa tekevältä varakkaalta poikamieheltä. 

Huojuva talo on viesti noin 80 vuoden takaa. Elämä näyttäytyy tuon aikaisessa ankaruudessaan. 


Ei kommentteja: