Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 28. elokuuta 2021

Hämmästyttää, kummastuttaa ...

Asioiden suhteellisuus on mietityttänyt minua. Kuvailen tässä pohtimiani suhteita. Ne ovat keskenään hyvin erilaisia.

Äitini tyttönimi oli Jylhäsaari. Nimipalvelun mukaan tätä nimeä kantaa kuusi ihmistä Suomessa. Kun nimi koostuu niin tavallisista sanoista kuin jylhä ja saari, miten se voi olla näin harvinainen?

Miksi vaimo muistaa, missä tavarat meillä ovat, mutta minä en? Hän myös rekisteröi. kun jokin esineen sijoitus on muuttunut. Kun minä kuljen kotona, katson kai etten kompastu mihinkään, jos sitäkään.

Public domain

Jos oletetaan, että hiekanjyvän koko 1 mm x 1 mm x 1 mm, yhteen kuutiometriin mahtuu niitä 1000 000 000 kappaletta. Maailman väkimäärä on noin 8 miljardia ihmistä. Saman verran hiekkajyviä on siis kahdeksan kuutiometriä eli noin puoli kuorma-auton lastia. 

Maailmassa on 23 000 matkustajalentokonetta. Jos jos kaikki pannaan yhteen kasaan saadaan puolen kuutiokilometrin kasa. Siis noin tunturin kokoinen . Jos koneet litistetään, kasa on huomattavasti pienempi. Voiko tällaisen massan kuljetuksella lentoteitse olla merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. 

Leveyteni on 55 ja syvyyteni 35 senttiä. Tarvitsen siis 0,925 neliömetriä tilaa seisoessani. Kymmenelle neliölle mahtuu siis yksitoista ihmistä. Olen aika tavallisen kokoinen. Jos lasketaan ihmiskunnan tarvitsema pinta-ala olettaen minun edustavan keskivertoa ihmistä, saadaan 7,4 miljardia neliömetriä eli 74 000 neliökilometriä. Lapin maakunnan pinta-ala on  100 366 neliökilometriä. Kaikki maailman ihmiset mahtuisivat siis tasaiselle alueelle, joka on kolme neljäsosaa Lapin pinta-alasta. 

Miksi sadan sivun gradu on niin iso haaste, että jotkut jäävät valmistumatta maisteriksi.

Miksi maailmankaikkeudesta ei ole saatu järjellisiä viestejä, jotka todistaisivat vähintään ihmisen kaltaisten älykkäiden olentojen olemassaolon jossakin tuolla. Ei ole tosin voitu kovin kauaa vastaanottaakaan, koska radiotekniikka syntyi 1800-luvun lopulla. 

Ihminen syö vain neljä ateriaa päivässä, mikä on hyvin vähän verrattuna yhden ihmisen painoon. Me olemme tehokkaita koneita.


2 kommenttia:

Erikoiset Asiantuntijat kirjoitti...

Jos maailmankaikkeudessa on jotain muuta elämää, niin eivät he välttämättä kommunikoi samanlaisella radiotekniikalla kuin me. Ja he voivat olla hyvin paljon eri kokoisia ja kiinnostuneita jostain ihan muusta kuin maanpäällisistä ihmisistä. Jospa heillä ei ole näkökykyä ai jotain muuta aistia, millä he voisivat tehdä havaintoja meistä? Jospa heitä kiinnostaa vaikka täällä oleva joku tietty alkuaine. Tai vaikkapa vesi. Näin minä sen ajattelisin. Ihminen on liian itsekeskeinen. Se luulee, että maapallon ulkopuolinen elämä on kiinnostunut ihmisistä.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Niinpä. Maapallon elämä saattaisi kiinnostaa yhtä paljon kuin jossakin korvessa oleva muurahaiskeko.