Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 23. huhtikuuta 2020

Ilmastonmuutos - leimaava aihe

Ilmastonmuutouhkaan suhtautuminen on vaikea asia


Yhtäältä useimmat meistä emme osaa arvioida alan tutkimuksen uskottavuutta. Toisaalta on kohtalokasta, jos ihmisen osuus asiassa on tuhoisa, emmekä me toimi kuten pitäisi. Minä tunnen velvollisuutta kirjoittaa asiasta, vaikka huomaan samalla leimautuvani.

Minua havadutti, kun eräs ystäväni luokitteli minut suunnilleen militantiksi. Hän ei käyttänyt mitään tämäntapaistakaan sanaa, mutta tulkitsin hänen arvionsa tuonsuuntaiseksi. Hänen havaintoonsa saattaa olla aihetta. Hän viittasi siihen, että olen puhunut Greta Thunbergin puolesta. Olen kuullut joitakin Thungergin puheista ja lukenut kirjan, jossa kerrotaan hänen elämästään ennen kuuluisuutta. Kieltämättä hän esiintyy hyökkäävästi julkisissa puheissaan. Hänen pääsanomansa on kehotus kuunnella tiedettä. Hän odottaa päättäjiltä ripeitä toimia. Thunberg on saanut käsittämättömän paljon julkisuutta, mutta tuskin juurikaan muutosta päättäjien toimiin. Hämmästelen, kuinka paljon tämä lapsen näköinen alaikäinen on kirvoittanut vihamielisiä kommentteja aikuisilta ihmisiltä. Nyt hänet on unohdettu. Toivottavasti hän on palannut oman tulevaisuutensa vuoksi kouluun.

Olen etsijä, joka toivoo denialistien olevan oikeassa


Minut on kahdesti pelastettu syövältä hoitomenetelmin, jotka ovat suunnilleen samat kaikissa Suomen kaltaisissa varakkaissa maissa. Ne perustuvat tieteeseen. En ole turvautunut esimerkiksi pakurikääpään, jolla on varmasti äänekkäitä puolestapuhujia lääketieteen ulkopuolella. Olisi ollut hyvin hämmentävää, jos hoitoja saadessani julkisuudessa olisi kiistelty ankarasti tunnustettujen hoitojen ja erilaisten spekulaatioiden välillä. Alan tieteentekijät lienevät varsin yksimielisiä toimivista hoidoista.

Miksi tilanne olisi toisin ilmastotieteessä?


Johtuuko vastakkainasettelu rahasta? Onko taustalla tahoja, joista toiset hyötyvät ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vastatoimista ja toiset niiden jarruttamisesta? Olemmeko me innokkaat keskustelijat vain suuren rahan hyväuskoisia juoksupoikia ja tyttöjä?

Minusta on alkanut tuntua, että minun pitäisi olla hiljaa, mutta juuri silloin todennäköisesti toimisin kuten jokin taho haluaa.



Ei kommentteja: