Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. huhtikuuta 2020

Markkinavoimat ja My country first -ajattelu jylläävät

Jokainen EU-maa käy nyt omaa sotaansa. Yhteistyötä on, mutta se on marginaalista. Suojamaskimarkkinat ovat kaaoksessa. Nykyään termiä käytetään yksikössä (markkina), mutta en ole vielä tottunut siihen.

Markkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan lait. Kysynnän noustessa hinta nousee ellei tarjontakin nouse. Mediassa on mainittu maskeista tarjotun jossakin monikymmenkertaisia hintoja.

Myös toimijoiden voimasuhteilla on suuri merkitys. Isot jyräävät pienet. Jan Vaapaavuori totesi eilen, että joka koko Suomi on pieni tekijä ostajana markkinoilla. Ketterät pienetkin voivat onnistua vetämään välistä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Finnairin äskettäin tuomaan suojamaskierään liittyy outoja kiemuroita.

Suojamaskien valmistajat ovat nyt vahvoilla. Suomeen tullutta erää tilattaessa ei oltu voitu - ehkä kiireenkin vuoksi - varmistua laadusta, ja sekundaa tuli.

Valtiot saattavat sekaantua vapaaseen kaupantekoon pidättämällä muualle tarkoitetun tavaraerän käytettäväksi oman maan tarpeisiin.

Jos EU olisi koherentti yhteisö, se voisi käyttää jäsenvaltioiden yhteistä ostovoimaa ja huolehtia siitä, että tavara allokoidaan tarpeen mukaan. Kaikki jäsenvaltiot hyötyisivät, koska epidemia on eri maissa eri vaiheissa. Tällaiseen olisi kuitenkin pitänyt valmistautua etukäteen.



Ei kommentteja: