Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 2. huhtikuuta 2020

Oppiiko maailma pandemiasta?

Tämänhetkinen pandemia osoittaa, että ihmiskunta voi muuttaa elintapojaan hyvin nopeasti. Koronavirus on osalle potilaista tappava ja siksi mukautuminen on nopeaa.

Suomessa Sanna Marinin johtama hallitus on toiminut nopeasti ja päättäväisesti. Oppositio on myötäsukainen kuten myös me äänestäjät.

Sanna Marin on todennäköisesti demarien ehdokas seuraavissa presidentinvaaleissa ja saattaa menestyä hyvin, jopa tulla valituksi.

Sanna Marin on huolissaan ilmastonmuutosuhasta, mikä on hänelle kunniaksi. Jos demarit voittavat seuraavat eduskuntavaalit perussuomalaisten sijasta, Marin vetäisi todennäköisesti hallitusneuvotteluja. En tiedä milloin demarit valitsevat seuraavan puheenjohtajan, mutta luulen, että Marin koetaan itseoikeutetuksi, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Tämä riippuu tietenkin siitä, miten hän menestyy pääministerinä pandemian jälkeen. Hän on kuitenkin osoittanut taitonsa johtaa hallitusta poikkeuksellisissa olosuhteissa ja hän on uskaltanut ministerikumppaneineen uhmata jopa suosittua presidenttiä.

Jos Marin johtaa seuraavia hallitusneuvotteluja, hänen on saatava mahdolliset hallituskumppaninsa hyväksymään tehokkaat ilmastonmuutosta ehkäisevät toimet, mikäli haluaa pitää niistä kiinni. Tämä ei ole ollenkaan varmaa.

Maan velkaantumisaste nousee huomattavasti virusepidemian vuoksi. Siihen ollaan valmiit, jotta kriisi ei aiheuta liian suuria tuhoja. Onneksi lähtötilanne on Suomessa kohtuullisen hyvä.

Kun pandemia on ohi, kulutus palaa luultavasti ennalleen, ehkä jopa kiihtyy. Pandemiaa voitaisiin pitää tehokkaana harjoituksena mukautumisessa ilmastonmuutosuhan edellyttämiin elämänmuutoksiin, mutta poliitikot eivät ryhdy torjumaan säätilan huolestuttavaa lämpenemistä, elleivät äänestäjät sitä edellytä.

Jos yritykset ja muut organisaatiot toteavat koronavirusepidemian aikaisten järjestelyjen aikana voivansa säästää varoja virtuaalineuvottelujen ja etätöiden avulla, näiden käyttö saattaa lisääntyä pysyvästi. Tästä seuraisi hyvää ilmastonmuutoksen näkökulmasta.

Epätavallisia luonnonilmiöitä - kuten erikoisen lämmin talvi Suomessa  - ei kaikki ota vakavasti, koska tiedetään historiassa olleen ennenkin lämpimiä ja viileitä kausia. Emme kuitenkaan voi olla varmoja, johtuuko poikkeava sää ihmisen aiheuttamana vai luontaisesta vaihtelusta. Se, että vuodenajan sää on ollut ennen poikkeava, ei tarkoita automaattisesti, että syy nyt on sama. Jos auto on kaksi kertaa pysähtynyt kesken ajon polttonesteen jakeluongelman vuoksi, tämä ei merkitse sitä, että kolmannella kerralla syy on sama eikä esimerkiksi auton sähköjärjestelmän vika.

Ilmastonmuutosongelman torjumiseen aikaansaamiseen tarvitaan erityistä johtajuutta. Presidentti Niinistö on jo puhunut asian puolesta, mutta tulokset ovat laihat. Kuunneltaisiinko Marinia paremmin?

Ihmiskunta varautuu tämän pandemian jälkeen varmasti uuteen vastaavaan. Lainsäädäntöä hiotaan varmasti siten, että kriisitilanteessa voidaan toimia nopeammin. Valmiusvarastoja mukautetaan. Toimenpiteitä suunnitellaan etukäteen. Operaatioita saatetaan harjoitellakin. Uuden epidemian mahdollisuus otetaan huomioon eri alojen koulutuksissa.

Olen perusluonteeltani optimisti, mutta pelkään, ettei ilmasotnmuutoksen ehkäisemisessä edetä ratkaisevasti, ennen kuin ilmiö alkaa todella näkyä ihmisten arjessa. Toivottavasti olen väärässä. Toivottavasti koko ilmastonmuurosuhka osoittautuu harhaluuloksi.




Ei kommentteja: