Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Mitä mieltä olette 14-vuotiaan aineen arvioinnista lukuvuonna 1968-1969?

Päivä Ludvig XIV ajan Pariisissa

      Pariisissa on nälänhätä. Talonpojat eivät tänä rauhattomomana aikana uskalla tulla Pariisiin myymään ruokaa. Kansa huutaa kaduilla. Lähdetään valittamaan asiasta kaupungin päämiehelle, joka ei kuitenkaan voi auttaa asiaa. Hän käskee kansan mennä valittamaan kuninkaalle Versaillesiin. Suuri kansanjoukko lähtee kohti Versaillesia. He saapuvat linnan luo ja huutavat kuningasta tulemaan Pariisiin. Kuningas ei heitä kuuntele. Kaksi naista on läytänyt avonaisen kellarin ikkunan ja ryömi sisään. Toisella oli kädessään kirves ja toisella viikate olallaan. He löytävät kuningattaren makuuhuoneen ja hakkaavat sängyn kappaleiksi. Ulkoa kuuluu meteliä. Lafayette on tulossa armeijoineen auttamaan kuningasta. Kuningas viedään kuitenkin Pariisiin, ja hän muuttaa Tuilers'in linnaan asumaan. 
      Ranskaa aiotaan tasavallaksi. Jakobiinit ja girondistit tappelevat keskenään. Eduskunnassa äänestetään kuninkaan kohtalosta. Kansa mylvii ovilla ja parvekkeilla kuninkaan kuolemaa. Äänestys on käynnissä, on Gironden maakunnan vuoro. Eräs girondistien johtajista aloittaa. Hän äänestää kuninkaan kuolemaa, mutta lykkäystä. Lopputulos selviää. Kuningas mestataan. 
      Kuninkaalle ilmoitetaan päätöksestä. Hän juttelee perheensä ja papin kanssa. Sitten hän menee nukkumaan. Aamulla upseerit tulevat hakemaan kuningasta. Kuningas tarjoaa testamenttiaan eräälle upseerille. Hän vastaa kuitenkin: "Olemme tulleet hakemaan sinut mestattavaksi, emme asioitasi hoitamaan." Eräs toinen upseeri ottaa sen kuitenkin. Kuningas ilostuu ja sanoo: " Lähdetään hyvät herrat!" Kuningas viedään vallan torille. Sinne on pystytetty vasta keksitty teloituskone, giljotiini. Kuningas viedään lavalle. Kuningas riistäytyy irti ja huutaa: "Kansalaiset, annan anteeksi murhaajilleni. Toivon ettei vereni laskeudeu teidän päällenne. Te onneton kansa ...,!" Silloin alkoivat rummut päristä. "Tehtää tehtävänne!" huudettiin pyövelille. Kuninkaan pää putosi koriin. Pyöveli näyttää sitä kansalle. "Eläköön vapaus! Eläköön tasavalta!" joku huutaa. Kansaa hajaantuu hiljaisena.  





Olen toki erehtynyt kuninkaan järjestysnumerosta. Opettaja on huomannut neljä virhettä tekstistä. Olen ottanut hänen korjauksensa sekä kaksi, joita hän ei ole noteerannut, huomioon. En tiedä, mistä tietoni ovat peräisin. Onko asia ollut juuri esillä historian tunneilla vai olenko lukenut asiasta omasta mielenkiinnosta? En muista, että äidinkielen tunneilla olisi ollut tapana antaa tausta-aineistoa ainekirjoitusta varten, mutta muisti voi toki pettää.

Toissapäiväisen artikkelini aiheena oli 15-vuotiaana kirjoittamani aine, jonka olin tehnyt konseptipaperille. Tässä on vielä ollut käytössä ainevihko. Opettaja on saattanut vaihtua välillä. Tässä opettajalla on ollut mielestäni pedagogisesti järkevä tapa vaatia oppilaita kirjoittamaan virheelliset kohdat oikeassa muodossa kunkin aineen perään.

Vihkossa on useita aineita. Siitä ei löydy yhtään myönteistä kommenttia opettajalta. Muiden aineiden arvosanat sijoittuvat skaalalle 7,5-8,5.




2 kommenttia:

Veli-Matti Isojoki kirjoitti...

Vilkkaasta mielikuvituksesta ja luovuudesta kiitettävä!

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Veli-Matti! Minusta vaikuttaa, että minun on täytynyt olla lukenut aiheesta.