Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 8. syyskuuta 2022

R-sanan käytöstä

 

Kuva Konstantin Pixabaystä

Viime sotien aikana kyseinen sana lienee ollut käytetyin itänaapureista puhuttaessa. YYA-Suomessa termiä viljeltiin varovaisesti. Neuvostovastaisuus ei ollut toivottavaa.

R-sana saattaa kokea nyt renesanssin. Voi olla, että tulen itsekin syyllistymään sen käyttöön, mutta termiä ei voi sanoa asialliseksi. Siinä niputetaan valtava joukko keskenään hyvin erilaisia ihmisiä yhdeksi massaksi, johon liitetään samalla negatiivinen varaus. Sana korostaa toiseutta. N-sana toimii samalla tavoin. 

Joku saattaa puolustella N-sanan käyttöä ja väittää sen olleen neutraali ilmaus. Minun muistini mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Termissä oli hyvin leimaava kaiku ja on vieläkin. 

Ei ole eettisesti oikein käyttää jostakin ihmisryhmästä halveksivaa nimitystä. Kaikki me olemme yksilöitä. 

Nyt kun Suomi kokee jo saaneensa alustavaa Nato-suojaa, suomettumisen ajan suppusuisuus saattaa purkautua aikamoisena revittelynä. 

Venäjän toimia saa ja pitääkin arvostella, mutta rasismi ei ole edelleenkään hyväksyttävää. 

Nyt kun sympatiamme on Ukrainan puolella, mielikuva hyökkääjämaan kansalaisista saattaa vääristyä kovin ohueksi. Osa venäläissotilaista on syyllistynyt hirvittäviin tekoihin, mutta kaikki eivät varmasti ole samanlaisia. 

Olen seurannut Youtubesta videoita, joissa haastatellaan venäläisiä kaduilla. Suurin osa luultavasti kieltäytyy, mikä on hyvin ymmärrettävää. Osa vastaajista on aidosti tai varmuuden vuoksi Putinin linjoilla. Joukossa on kuitenkin fiksusti ja nykyoloissa hämmästyttävän rohkeasti uskallettuja teemoja analysoivia ihmisiä. 

Venäläisillä on vaikea historia, mikä varmasti vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä. He asuvat maassa, joka on kaukana länsimaisesta demokratiasta. He ovat kuitenkin syntyneet tänne samanlaisina kuin mekin. 

Ukrainalaisia pitää jaksaa tukea. 

Slava Ukraini! Ei kommentteja: